ad 1) Pronájem majetku nevloženého do OM se daní podle §9, výdaje 30%. U pronajímaného majetku vloženého do OM jsou výdaje také 30%, u neřemeslných činností podle ŽL 60% a proto to nelze u výdajů % danit dohromady jen jako příjem podle ŽL.
ad 2) To smrdí. Kdyby v tom bytě dělala podle ŽL účetnictví/pedikúru/... tak klidně, ale ubytovací služby to je 90% pronájem a 10% je úklid/výměna povlečení. Co když to FÚ posoudí jako nepřiznaný příjem ze spoluvlastnictví.
Jediný co mě napadá, je to jenom pronajímat podle § 9 a každý si zdanit svojí část, nebo po zbytek období byste mohl být spolupracující osobou (za splnění příslušných podmínek podle §13).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2020 10:28
Dobrý den!
Prosím o radu nebo odkaz, kde se řeší následující problém.
Máme byt ve spoluvlastnictví s družkou (každý 1/2). Družka je OSVČ hlavní a má ŽL i na ubytovací činnost. Byt je evidován na živnostenském úřadu jako provozovna, ale není vložen do obchodního majetku. Příjmy pronájmu bytu a ubytovací činnosti (část roku prováděna ubytovací činnost a část roku pronájem bytu) bude družka danit dohromady podle par. 7 (jako ubytovací činnost) a výdaj bude uplatňovat procentem z příjmu (nevede daňovou evidenci).
(1) Jedná se v tomto případě o společný příjem a já musím v jako spoluvlastník uvádět 1/2 příjmu za pronájem bytu a ubytovací činnost ve svém DAP (dle par. 12)? Pokud ano, tak daním podle par. 9 nebo par. 7 (nemám ŽL na ubytovací činnost)?
(2) Nebo se v tomto případě, kdy družka s mým schválením používá byt pro ubytovací činnost, nejedná o společný příjem, a družka může veškerý příjem za byt danit podle par. 7 a výdaje uplatňovat procentem z příjmu a já neuvádím (byť jsem spoluvlastník) ve svém DAP žádné příjmy za byt?
Pozn: Nejde nám o daňovou optimalizaci, ale o jednoduchost a správnost vyplnění DAP.
Děkuji.