Spoluvlastnictví bytu, ubytovací činnost a daně

• (neregistrovaný)

10. 2. 2020 10:28

Dobrý den!
    Prosím o radu nebo odkaz, kde se řeší následující problém.
    Máme byt ve spoluvlastnictví s družkou (každý 1/2). Družka je OSVČ hlavní a má ŽL i na ubytovací činnost. Byt je evidován na živnostenském úřadu jako provozovna, ale není vložen do obchodního majetku. Příjmy pronájmu bytu a ubytovací činnosti (část roku prováděna ubytovací činnost a část roku pronájem bytu) bude družka danit dohromady podle par. 7 (jako ubytovací činnost) a výdaj bude uplatňovat procentem z příjmu (nevede daňovou evidenci).
    (1) Jedná se v tomto případě o společný příjem a já musím v jako spoluvlastník uvádět 1/2 příjmu za pronájem bytu a ubytovací činnost ve svém DAP (dle par. 12)? Pokud ano, tak daním podle par. 9 nebo par. 7 (nemám ŽL na ubytovací činnost)?
    (2) Nebo se v tomto případě, kdy družka s mým schválením používá byt pro ubytovací činnost, nejedná o společný příjem, a družka může veškerý příjem za byt danit podle par. 7 a výdaje uplatňovat procentem z příjmu a já neuvádím (byť jsem spoluvlastník) ve svém DAP žádné příjmy za byt?
    Pozn: Nejde nám o daňovou optimalizaci, ale o jednoduchost a správnost vyplnění DAP.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2020 17:50

Emil2 (neregistrovaný)

ad 1) Pronájem majetku nevloženého do OM se daní podle §9, výdaje 30%. U pronajímaného majetku vloženého do OM jsou výdaje také 30%, u neřemeslných činností podle ŽL 60% a proto to nelze u výdajů % danit dohromady jen jako příjem podle ŽL.
      ad 2) To smrdí. Kdyby v tom bytě dělala podle ŽL účetnictví/pe­dikúru/... tak klidně, ale ubytovací služby to je 90% pronájem a 10% je úklid/výměna povlečení. Co když to FÚ posoudí jako nepřiznaný příjem ze spoluvlastnictví.
      Jediný co mě napadá, je to jenom pronajímat podle § 9 a každý si zdanit svojí část, nebo po zbytek období byste mohl být spolupracující osobou (za splnění příslušných podmínek podle §13).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).