Do Prohlášení poplatníka daně si dítě uvádí pouze v případě, že buď na něj, nebo na některé z jiných vyživovaných dětí ve společně hospodařící domácnosti uplatňuje zaměstnanec daňové zvýhodnění.
Jinak se tam děti neuvádí. Uplatňujete daňové zvýhodnění na dítě ještě na jiné dítě, než na miminko?
Nesouhlas s výše uvedeným příspěvkem.
Zaměstnavatel přece může vystavit "Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění" i pro zaměstnance, který nemá podepsané u zaměstnavatele žádné Prohlášení poplatníka daně. Nebo může vystavit Potvrzení pro zaměstnance, který neuvede žádné děti do "Prohlášení".
Stačí jedna prostá věta typu - Potvrzujeme, že zaměstnanec neuplatňuje daňové zvýhodnění na žádné děti.
Dokonce to podobně uvádí i Finanční správa na svých stránkách u Informace k tiskopisu Potvrzení od zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění.
PS. Kely asi jste se ještě nesetkala se zaměstnanci, kteří prostě nechtějí sdělit zaměstnavateli, že mají děti. Ale je to zcela běžné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2020 11:45
Dobrý den,v lednu 20 jsem si podepsala na rok 2020 prohlášení a uplatňuji slevu na poplatníka.Jsem na mateřské a 1.2.se mě narodilo dítě. Aby si otec dítěte mohl uplatnit daň.zvýhodnění potřebuji mít dítě v prohlášení zapsané a od zam.potvrzení,že si neuplatňuji.Jak se toto prosím řeší,když zaměstnavatel je 300 km daleko od mého bývalého zaměstnání i od bydliště?Můžu napsat nové prohlášení pro rok 2020 i s dítětem?Děkuji