Dobrý večer,
ještě se chci zeptat, v kterém měsíci mi příjde vyúčtování daní na účet? Je to v následujícím měsíci? A je zaměstnavatel povinen mi to roční zdanění udělat? Nebo mě může poslat at si to udělám sama....děkuji
Pokud bude přeplatek na dani z ročního zúčtování záloh daně vyšší jak 50,-Kč, tak by měl být vyplacen nejpozději při zúčtování mzdy za březen - tj. někdy v dubnu.
Pokud podáte zaměstnavateli Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění + všechny potřebné doklady do 15.2.2020 / resp. do pondělí 17.2.2020 /, tak by Vám měl roční zúčtování záloh zpracovat. Zda skutečně zpracuje, ?
Alespoň si udělejte ze všech dokladů, které mu budete předávat k RZD, kopie.
Prohlášení poplatníka daně pro rok 2020 jste u tohoto zaměstnavatele (kvůli mzdě za leden 2020) podepisovala?
Ještě k tomu "školkovnému". Podívejte se na všechny loňské výplatní pásky, kolik jste v součtu za celý rok měla zúčtováno na zálohové dani. A propočítejte si to dopředu kolik vychází daň, kolik jste zaplatila na zálohách a kolik by Vám vrátili na "školkovném".
ne nepodepisovala...školkovné mám na paíře napsané jeto 3080 kč.Psala jsem ted zaměstnavateli,a nechce mi to udělat!napsal mi,že žádnou mzdu mi už nevyplácí tudíž prý žádné vyúčtování nemůže být rovedeno,že mu nemám ádné papíry ze školky nosit.a že minechal papíry v práci ozdanitelných příjmech do 31.3.2020 bufu prý podávst danové přiznání já sama!!!toto mi ted napsal....jak to mám ted řešit?
Buď se můžete dohadovat se zaměstnavatelem a trvat na tom, že když mu zítra nebo v pondělí 17.2.2020 donesete vyplněnou žádost o roční zúčtování záloh daně + potřebné dokumenty, tak že má povinnost roční zúčtování daně zpracovat.
Nebo si můžete vyzvednout u zaměstnavatele "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění" za rok 2019 a zpracovat si Přiznání k dani z příjmu fyzických osob 2019 sama.
Pro osoby, které chtějí podat Přiznání k dani z příjmu fyzických osob a měli v roce 2019 pouze příjmy ze zaměstnání, je krátký dvoustránkový formulář přiznání. Můžete ho vyplnit elektronicky na EPO, jsou tam Přepočty, Protokoly chyb, Pokyny k vyplnění, ...
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) za zdaňovací období roku 2019
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup_expert.faces
https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5405-D_2.pdf?202002131953
K vyplněnému a podepsanému Přiznání byste přiložila Potvrzení o zd.příjmech 2019 od zaměstnavatele a Potvrzení ze školky o zaplaceném "školkovném" 2019. Kopie všeho uschovat. To všechno byste odevzdala na Finanční úřad, pod který spadáte. Nejlépe do konce března 2020 kvůli tomu, aby Vám v dubnu 2020 mohli vrátit z FÚ případný přeplatek na dani.
Dobrý večer..trochu se ztrácím v datumech..mám tomu rozumět,když si to podám sama na finanční úřad tak stačí to podat vyplněné do konce března 2020? Ale pokud to bude dělat zaměstnavatel tak to musí podat on do 17.2. 2020....mám strach abych nepropásla termín podání....jak to tedy je?
Asi to nechápete vůbec.
Zaměstnavatel nebude nic nikam podávat. Všechno si nechává u sebe.
Vy, pokud budete chtít, aby Vám zaměstnavatel zpracoval roční zúčtování záloh daně, mu musíte nejpozději do pondělí 17.2.2020 předat vyplněnou a podepsanou Žádost o roční zúčtování daně + přílohy k této žádosti. Pokud prošvihnete datum 17.2.2020 na předání žádosti o RZD a příloh zaměstnavateli, tak Vám nemůže RZD zpracovat. Ovšem on Vám stejně nechce RZD zpracovat, jak jste psala.
Můžete si zpracovat a podat sama Přiznání k dani z příjmu fyzických osob. To je něco jiného, že roční zúčtování záloh daně, které zpracovává zaměstnavatel / jiné formuláře atd./. Toto Přiznání k dani + přílohy k přiznání byste měla podat na svům Finanční úřad v březnu 2020 pokud chcete, aby Vám vrátil FÚ vrátit případný přeplatek na dani v dubnu 2020. Pokud nemáte povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO, tak na podání Přiznání máte 3 roky. Ale prodloužíte si dobu, za kterou Vám vrátí případný přeplatek na dani.
ŽÁDOST o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodněníza zdaňovací období
vyplníte Vy, podepíšete a předáte spolu s potřebnými doklady (např. Potvrzení ze školky o zaplacení "školkovného) svému zaměstnavateli.
Zaměstnavatel zpracuje roční zúčtování záloh daně. Nikam ten "papír" nepodává ani Vám ho nevrací. Archivuje ho jako ostatní mzdové dokumenty, jako Prohlášení poplatníka daně atd.
V případě, že přijde k zaměstnavateli kontrola z Finančního úřadu, tak bude chtít vidět podklady, na základě kterých Vám zaměstnavatel zpracoval roční zúčtování daně.
https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5457-B_1.pdf?202002131839
Není to Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, i když je to také o daních.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2020 9:10
Dobrý den,mám na sebe napsaný odpočet z daní na dítě na sebe.Pracovala jsem ve firmě dva roky až do 14.1.2020 ted jsem na UP,dítě mám ve své péči,rozvádím se.Když nepracuji,nemám nárok na odpočet z daní dál?A ještě jeden dotaz,ve školce jsem dnes dostala ,,potvrzení o výši vynaložených výdajů za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v mateřské školce v roce 2019,, na částku 3080 kč.Můžu požádat bývalého zaměstnavatele o vyplacení?děkuji za odpověd.