Obsah seminárni práce byste měla konzultovat s vedoucím, u kterého práci píšete.
Pokud vedoucího SP nemáte (nepíšete, o jakou školu se jedná), určitě můžete konzultovat na katedře, pod kterou téma spadá. Bude to určitě lepší, než hledat odpověď tady. Práci budete prezentovat? Hodně štěstí.
děvče zlaté, kde to studujete?
1. - z jakého důvodu by se to mělo oznamovat FÚ? Kde jste na tom byla?
2. Už mnoho mnoho let neovlivňuje zdravko ani socko základ daně. O tpom, že by si někdo kvůli závazkům nemohl uplatnit paušál ani nemluvím :-(
Otázka: Co studujete? Tohle bere synek v prváku na střední, a není to ekonomka.
Zdravím, předpokládejme, že jste v časové tísni, jinak radím studovat literaturu.
Já jsem třeba psal maturitní práci na téma "Daruješ-li člověku rybu, nasytíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, nasytíš ho na celý život."
Tedy pokud se plánujete daněmi živit, jinak googlete dál;-)
Př. 1 Způsob uplatnění výdajů se předem neoznamuje, poplatník svou volbou FÚ překvapí až ve svém daňovém přiznání".
Př. 2 Jelikož výdaje na sociální pojištění jsou od roku 2009 (nebo 2010, prostě od zavedení rovné daně) neuznatelnými výdaji, nesnižuje se o ně základ daně při změně režimu výdajů. Ale i kdyby měl pohledávky a závazky, o které se při změně režimu výdajů upravuje základ daně za předchozí období (vydané a přijaté faktury), tak se to dělá jen v tom jenom období před změnou, "neotevírají se přiznání" za několik let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2020 19:59
Dobrý večer,
jako téma seminární práce jsem si vylosovala paušální výdaje, a potřebuji si ověřit pár informací od zkušených v oboru. :) Kdo bude mít chvilku a poradil by mi, tomu budu moc vděčná a moc mi to pomůže :)
Př. 1 - podnikatel, půl roku zaměstnanec, půl roku OSVČ s příjmem z podnikání 100 000 Kč, rozhodne se za 2019 uplatnit výdaje paušálem (např. 60%). Nemá žádné neuhrazené pohledávky ani závazky. Musí to, že bude uplatňovat paušál oznamovat předem FÚ? Pokud ano, jaký je nejzazší termín?
Př. 2 - podnikatel, každý rok si uplatňoval výdaje dle reálných účtenek (daňová evidence), teď se rozhodl, že za 2019 uplatní paušál. Nemá ale uhrazené závazky na OSSZ z předchozích let. Aby nemusel měnit daňový základ z předešlého roku a "otvírat" uzavřená daňová přiznání, dorovná si veškeré závazky v roce 2020 i z předchozích let a paušál si uplatní teprve až v roce 2021 za rok 2020, protože za 2019 kvůli neuhrazeným závazkům paušál uplatnit nemůže.
Tak snad si někdo najde čas a "posvětí" nebo vyvrátí mi tato tvrzení, které budu uvádět právě ve zmiňované seminární práci.
Díky moc a příjemný vstup do nového pracovního týdne :)