Paušální výdaje - seminární práce - poraďte

• (neregistrovaný)

16. 2. 2020 19:59

Dobrý večer,

jako téma seminární práce jsem si vylosovala paušální výdaje, a potřebuji si ověřit pár informací od zkušených v oboru. :) Kdo bude mít chvilku a poradil by mi, tomu budu moc vděčná a moc mi to pomůže :)

Př. 1 - podnikatel, půl roku zaměstnanec, půl roku OSVČ s příjmem z podnikání 100 000 Kč, rozhodne se za 2019 uplatnit výdaje paušálem (např. 60%). Nemá žádné neuhrazené pohledávky ani závazky. Musí to, že bude uplatňovat paušál oznamovat předem FÚ? Pokud ano, jaký je nejzazší termín?

Př. 2 - podnikatel, každý rok si uplatňoval výdaje dle reálných účtenek (daňová evidence), teď se rozhodl, že za 2019 uplatní paušál. Nemá ale uhrazené závazky na OSSZ z předchozích let. Aby nemusel měnit daňový základ z předešlého roku a "otvírat" uzavřená daňová přiznání, dorovná si veškeré závazky v roce 2020 i z předchozích let a paušál si uplatní teprve až v roce 2021 za rok 2020, protože za 2019 kvůli neuhrazeným závazkům paušál uplatnit nemůže.

Tak snad si někdo najde čas a "posvětí" nebo vyvrátí mi tato tvrzení, které budu uvádět právě ve zmiňované seminární práci.

Díky moc a příjemný vstup do nového pracovního týdne :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2020 20:45

Aion (neregistrovaný)

Obsah seminárni práce byste měla konzultovat s vedoucím, u kterého práci píšete.
      Pokud vedoucího SP nemáte (nepíšete, o jakou školu se jedná), určitě můžete konzultovat na katedře, pod kterou téma spadá. Bude to určitě lepší, než hledat odpověď tady. Práci budete prezentovat? Hodně štěstí.

• 16. 2. 2020 20:47

elina (neregistrovaný)

Co se týká terminologie: opravdu ve škole používáte termín výdaje paušálem místo výdaje procentem? Do teď jsem se domnívala, že to používají jenom neodborníci.

• 16. 2. 2020 21:03

xy (neregistrovaný)

děvče zlaté, kde to studujete?
      1. - z jakého důvodu by se to mělo oznamovat FÚ? Kde jste na tom byla?
      2. Už mnoho mnoho let neovlivňuje zdravko ani socko základ daně. O tpom, že by si někdo kvůli závazkům nemohl uplatnit paušál ani nemluvím :-(
      Otázka: Co studujete? Tohle bere synek v prváku na střední, a není to ekonomka.

• 16. 2. 2020 21:12

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, předpokládejme, že jste v časové tísni, jinak radím studovat literaturu.
      Já jsem třeba psal maturitní práci na téma "Daruješ-li člověku rybu, nasytíš ho na jeden den, naučíš-li ho lovit, nasytíš ho na celý život."
      Tedy pokud se plánujete daněmi živit, jinak googlete dál;-)
      Př. 1 Způsob uplatnění výdajů se předem neoznamuje, poplatník svou volbou FÚ překvapí až ve svém daňovém přiznání".
      Př. 2 Jelikož výdaje na sociální pojištění jsou od roku 2009 (nebo 2010, prostě od zavedení rovné daně) neuznatelnými výdaji, nesnižuje se o ně základ daně při změně režimu výdajů. Ale i kdyby měl pohledávky a závazky, o které se při změně režimu výdajů upravuje základ daně za předchozí období (vydané a přijaté faktury), tak se to dělá jen v tom jenom období před změnou, "neotevírají se přiznání" za několik let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).