Co přesně je to "rodičáku"? Znamená to, že jste měla zaměstnavatele, u kterého jste čerpala rodičovskou dovolenou? Případně jste u něj podepsala Prohlášení poplatníka daně?
U zaměstnavatele A., který Vám dal Potvrzení, jste měla podepsané Prohlášení poplatníka daně? Částky odměny z DOPP do 10.tis.Kč / měsíc? Zálohová či srážková daň z odměny?
U zaměstnavatele B., který Vám nedal Potvrzení, jste měla podepsané Prohlášení poplatníka daně? Částky odměny z DOPP do 10.tis.Kč / měsíc? Zálohová či srážková daň z odměny? Máte "výplatky"?
U zaměstnavatele jsem nečerpala rodičovskou dovolenou.
U zaměstnavatele A jsem měla podepsané prohlášení, u zaměstnavatele B jsem prohlášení nepodepsala. Jedná se mi pouze o jeden měsíc, kdy jsem měla příjem 9 000 Kč čistého. Bohužel ani výplatní pásky mi zaměstnavatel nedával. Uvedla jsem mu, kolik hodin jsem v měsíci odpracovala a on mi to pak jen zaplatil na účet.
Když se podíváte do uzavřené dohody na hodinovou odměnu a propočítáte si částku na odporacované hodiny za leden, odpovídá to částce, kterou jste obdržela na účet, nebo byla obdržená částka ponížená o daň, sociální a zdravotní pojištění?
"Hrubého" to vychází na odměnu za měsíc 13.063 Kč. Se "zálohovou" daní bez podepsaného Prohlášení poplatníka to znamená povinnost podat Přiznání k dani z příjmu FO 2019.
Jak jste uvedla, že zaměstnavatel "zkrachoval". Jedná se o FO, PO. Byl zapsaný v Obchodním rejstříku?
Odpracované hodiny cca 47,36 h / leden 2019?
Jednalo se o právnickou osobu zapsanou v obchodním rejstříku. Prostě nám zástupce v lednu řekl, že ukončuje veškerou činnost a už s náma nekomunikuje. Některým kolegyním nezaplatil ani poslední mzdu.
Právě vím, že musím udělat daňové přiznání, ale opravdu nevím z jakých podkladů mám vycházet, nevím jestli za mě odvedl daň nebo ji mám pro jistotu znovu odvést.
Ano, za leden jsem měla odpracované 48 hodin.
Velice Vám děkuji
Podívejte se na stránky justice.cz do Veřejného rejstříku, zda je tam firma stále zapsaná. Zda tam nemá uvedeno, že je v likvidaci či něco podobného.
Jak bych podobný problém řešila nejspíše sama
Napsala bych na aktuální adresu zaměstnavatele doporučený dopis s dodejkou se žádostí o vystavení a zaslání "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění" za rok 2019. Uschovala bych si opis dopisu, udělala si kopii pro FÚ. Udělala si kopie doručenky a dodejky. Pokud by byla firma v likvidaci, tak bych poslala na adresu likvidátora.
Pokud by tak do 2 týdnů žádné Potvrzení nepřišlo, tak bych postupovala následně.
Odměnu "hrubého" bych si dopočítala z čistého vč. sociálního a zdravotního pojištění, zálohové daně. Kalkulačku používám většinou na vyplata.cz, dá se tam vytisknout i „výplatnice“. Částky bych uvedla do Přiznání k dani z příjmu FO.
Do textové přílohy Přiznání bych uvedla relevantní informace k problému se zaměstnavatelem. S tím, že jsem opětovně telefonicky, mailem i dopisem kontaktovala zaměstnavatele s žádostí o vystavení a zaslání Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění" za rok 2019, ale že nereaguje ani na dopis, ani na telefonáty, ani na maily. Vypsala bych jeho název, IČ, adresu. Přiložila bych kopii dopisu, kopii doručenky, kopii dodejky, výpis z OR z netu. Dále bych vypsala „zrekonstruovanou“ odměnu DOPP. Přiložila kopii dohody o provedení práce a kopii bankovního výpisu s vyznačenou částkou přijaté odměny „čistého“ (ostatní nerelevantní údaje výpisu bych začernila).
Ještě bych v rámci textové příloha DAP požádala správce daně, aby postupoval vůči zaměstnavateli dle Daňového řádu § 93 odst. 4).
Přiznání bych vyplnila na EPO, tam je pro případ více příjmů u více zaměstnavatelů Výpočtová tabulka k § 6 / Tabulka pro zadání údajů o příjmech podle § 6 zákona v členění dle jednotlivých zaměstnavatelů.
Daň z příjmů fyzických osob
* pro příjmy pouze ze zaměstnání, zcela jednoduché a krátké přiznání
Daň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup_expert.faces
Nejsem daňový poradce, zkuste jen můj postup zvážit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2020 10:39
Dobrý den,
prosím o radu, jak správně postupovat.
V loňském roce jsem byla na rodičáku a přivydělávala jsem si v lednu na DPP u dvou zaměstnavatelů. Jeden z těchto zaměstnavatelů mi dal Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2019, ale ten druhý zkrachoval, nereaguje na emaily ani na telefon, takže od něj Potvrzení nemám. Podle bankovního výpisu vím, kolik jsem si vydělala, ale nemám žádný doklad o tom, zda za mě tento zaměstnavatel odvedl zálohu na daň. Jak byste, prosím, postupovali, aby bylo pro FÚ vše v pořádku.
Děkuji.