Zdravím, v zásadě by to šlo rozdělit, část příjmu podle § 7 (nájem jako živnost - včetně služeb) a část podle § 9 (prostý příjem ze služeb). Trochu se to komplikuje kvůli § 12 - pokud nebudeme příjmy spoluvlastníků dělit napůl, nemůžete použít výdaje procentem. Družka má taky živnost?
Děkuji. Družka živnost nemá. Pokud bych s ní udělal smlouvu, že mi svůj podíl na bytu přenechává (zdarma) na ubytovací činnost, tak by se na to par. 12 nevztahoval a já bych mohl mohl příjmy z krátkodobého i dlouhodobého pronájmu danit podle par 7 a použít výdaje procentem??? Pozn.: Nejde mi daňovou optimalizaci.
Zdravím, podle mého názoru by to potom "mohly nebýt" společné příjmy a § 12 byste se tím vyhnul. Cílem toho § vždycky bylo zabránit čarování s výdaji (jeden všechny skutečné, druhý procenta zadarmo). Pokud k faktickému dělení příjmů a výdajů ani nedochází 100+0, účelu zákona to podle mě neodporuje. Ale v reálu to ověřené nemám, vždycky vyšly výhodněji skutečné výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2020 11:44
Dobrý den!
Pokud pronajímám byt (v podílovém spoluvlastnictví s družkou 1/2+1/2) v průběhu jednoho roku jak krátkodobě (přes Booking), tak dlouhodobě, a byt mám tedy evidován jako provozovnu (ubytovací činnost) na živnostenském úřadu, mohu provádět veškeré zdanění podle par 7? Nebo musím část danit podle par. 9 a část podle par. 7? Nevedu daňovou evidenci, takže uplatňuji výdaje % a byt není v obchodním majetku. Děkuji.