DPFO - prodej pozemku a věcí movitých

• (neregistrovaný)

20. 2. 2020 14:17

Dobrý den, známá na mateřské dovolené, která loni prodala pozemek, mě požádala o zpracování DP. §10 jsem zatím nikdy nepoužila a tak bych byla ráda, kdyby se mi k této situaci někdo vyjádřil - přece jen víc hlav, víc ví.
    Žena je na mateřské dovolené a jiný příjem než z prodeje neměla. Pro doplnění ještě uvedu, že pozemek vlastnila s bývalým přítelem - každý polovinu a tudíž se všechny příjmy i výdaje dělí dvěma. V kupní smlouvě při prodeji je celková částka rozdělena na nemovitost a soubor věcí movitých (na pozemku byla udělána základová deska a nakoupené cihly). Na tomto základě jsem i já příjmy v tabulce přílohy 2 rozdělila na příjmy z prodeje nemovitostí a na příjmy z prodeje movitých věcí. Doložené výdaje jsem opět rozdělila mezi nemovitost a movité věci, vypočítala zisk a výslednou daň.
    Nyní, když jsem se zeptala, zda nemá ještě nějaké výdaje, které lze uplatnit či nějaké odčitatelné položky, aby se daň snížila, tak jsem zjistila, že příjem z tohoto prodeje byl použit na splacení hypotéky, kterou měla opět se svým bývalým přítelem na půl.
    A nyní jsem se zasekla - má tato skutečnost nějaký vliv na výslednou daň?
    Možná je můj dotaz pro někoho úplně jasný, ale já potřebuju odstup a ujasnit si to.
    Děkuji za případné odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2020 14:45

. (neregistrovaný)

Nemohla celý kalendářní rok čerpat u svého zaměstnavatele mateřskou dovolenou. ZP § 195 odst. 1)

To neměla před čerpáním mateřské dovolené žádný příjem ze zaměstnání? Po čerpání mateřské dovolené nepožádala o čerpání řádné dovolené? Nedodala Vám jako přílohu k DAP Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění za rok 2019 od svého zaměstnavatele?

Jak dlouho pozemek vlastnila?
      Jak dlouho nakoupené cihly a následně prodané cihly vlastnila a má k jejich pořízení doklady?
      Osvobození podle § 4 ZDP prostudujte více.

Osvobození podle písmene v) odst. 1) § 4 ZDP nelze uplatnit v případě, že se jedná o příjem z prodeje "pozemku". Není splněna podmínka "měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let" - na pozemku / hrubé stavbě / nebydleli ani jediný den.

• 20. 2. 2020 16:29

Monika (neregistrovaný)

Nepřesně jsem se vyjádřila - dcera se narodila na začátku ledna 2019, takže nejdříve měla mateřskou dovolenou a nyní rodičovskou. Žádné potvrzení od zaměstnavatele nemám.
      Co se týče vlastnictví pozemku, tak ten vlastnila 2 roky. S cihlami je to složitější - žádné doklady nejsou na její/jeho jméno, ale na firmu známého kvůli DPH, takže předpokládám, že to finanční úřad jako výdaj neuzná, když už to jako výdaj uznal firmě

• 20. 2. 2020 16:40

. (neregistrovaný)

Po čerpání mateřské dovolené nepožádala Vaše klientka svého zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené?
      Firma "známého" cihly Vaší klientce již asi dále neprodala. Takže vlastně podle kupní smlouvy prodávala něco, co nikdy nevlastnila? Nevím, co si pod pojmem soubor věcí movitých představit. Jedná se o věci, které byly zahrnuty do obchodního majetku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).