Hudební skupina

• (neregistrovaný)

22. 2. 2020 10:28

Dobrý den, prosím nemáte někdo zkušenost, co se zdaněním hudební skupiny? 4 členové někteří zaměstnaní, někteří OSVČ. Se skupinou odehrají za rok jen pár koncertů. Mohli by psát smlouvu o dílo a na konci roku si příjmy rozdělit a pokud by to bylo do 30 tis. na jednoho. Šlo by považovat za příjem podle §10 do 30 tis. osvobozeno??? Jen mě tam teď zarazilo, že 1a - které nejsou provozovány podnikatelem? Jinak by musel §7 - 7d každý zvlášť?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2020 11:54

. (neregistrovaný)

Příjmy za vystupování s hudební skupinou ("pár konzertů za rok) nelze považovat za příjmy z příležitostných činností podle § 10 ZDP. Dle mého názoru tak osvobozený příjem dle 10/3 ZDP nepřipadá v úvahu.
      Takže i členové skupiny, kteří jsou zaměstnaní a myslí si, že nejsou OSVČ, již možná dávno jsou OSVČ / osobami samostatně výdělečně činnými. Se všemi povinnostmi, z toho plynoucími - nahlášení začátku činnosti na ZP, na ČSSZ, registrace k dani z příjmu FO na FÚ. A vše se odvíjí od okamžiku zahájení činnosti, ne od okamžiku přijetí první koruny.

• 22. 2. 2020 20:41

EvaLi (neregistrovaný)

Do desítky, se domnívám, určitě nepatří - tam dávám třeba mrtvá práva a příjmy rozhodčích (pokud překročí osvobození). Asi před dvaceti lety za mnou chodili studenti herectví (dnes už slavní) a jeden budoucí režisér a už si moc nepamatuji. Příjmy jsem posuzovala dle §7 odst. 2, písm. c) - příjem z výkonu nezávislého povolání (včetně paušálního odpočtu) a žádnou sociálku a zdrávku jsme neřešili. Domnívám se, že je i váš případ. Pokud se sami nerozhodnou, že jejich činností se budou živit jako OSVČ, tj. pravidelně a opakovaně, není potřeba si živnost pořizovat. Také záleží, kolik je asi koncertů v roce... a další, jestli jde o náhodná vystoupení. Nikdo nedokáže říct, kde je ta hranice. Před několika lety se třeba řešily příjmy "profesionálních" sportovců - jsou nebo nejsou OSVČ? Není vůbec jednoduché posoudit.
      Snad jsem Vám trochu pomohla. Zdravím

• 22. 2. 2020 21:25

. (neregistrovaný)

Tak to bylo před více jak 10 lety, kdy se mohli umělci (tzv.nezávislá povolání) sami rozhodnout, zda jejich činnost je či není soustavná a ovlivnit tak, zda budou či nebudou platit sociální pojištění. Od roku 2009 již nic takového v příslušném zákonu nenajdeme.

„Živnost“ podle živnostenského zákona si umělci určitě pořizovat nemusí. Ale i tak budou osoby samostatně výdělečně činné. Sociální pojištění těžko říci, zda budou platit (možná že někteří jako zaměstnanci s vedlejší činností OSVČ ne), ale zdravotní pojištění platí i OSVČ na „vedlejší“ činnost z každé vydělané koruny. A papírování se nezbaví.

Měli by si najít někoho, kdo jim tohle ošetří. A tím myslím nejen registrace a přihlášky na FÚ, ZP, ČSSZ (pokud je ještě nemají podané), Přiznání k dani z příjmu FO, Přehledy na ZP, Přehledy na ČSSZ. Ale i např. zda honoráře za vystoupení bude inkasovat jeden za všechny, nebo každý zvlášť. Pokud je bude inkasovat jeden a pak je pošle dál ostatním, tak se mu možná nevyplatí uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Na druhou stranu pokud by si na sebe psal skutečné výdaje, uplatnil paušální výdaj na dopravu, atd.,.. prostě to chce propočítat.

• 23. 2. 2020 11:47

lola (neregistrovaný)

To jste mě nepotěšili, ale co se dá dělat. Nejhorší je, že je ještě ke všemu jeden plátce DPH. Takže pak to už vůbec bude galimatyáš. Bude muset tedy každý psát doklad za sebe a jen jeden odvede DPH??? Předem moc děkuji

• 23. 2. 2020 12:37

. (neregistrovaný)

Dle mého názoru toto nelze řešit jen dotazem na Diskuzi o účetnictví, kde odpovídající nemá před sebou doklady, podklady, ... Těch variant a možností je několik, co bude vyhovovat jednomu nemusí vyhovovat druhému. A co hůř, co bude v tento okamžik vyhovovat jednomu, to mu nemusí vyhovat za pár měsíců a vše může být jinak. Stačí, aby se ze zaměstnance a vedlejší OSVČ se stal "nezaměstnaný" + hlavní činností pak bude OSVČ (který se nemůže jít registrovat na Úřad práce jako uchazeč o zaměstnání a žadatel o podporu) a na problém je zaděláno.

• 23. 2. 2020 17:51

lola (neregistrovaný)

No to máte pravdu. Takže to asi napíšeme na jednoho a ostatní u něj budou na DPP. Co si o tom myslíte? :-) Doklady - podklady zatím nemám ani já :-) Jen mně jeden klient upozornil, co mě letos čeká a chtěl by vědět, co s tím :-) Děkuji

• 23. 2. 2020 18:23

. (neregistrovaný)

Nechte to na nich. Být tou osobou, na kterou chcete hodit povinnosti zaměstnavatele, tak na to nepřistoupím. Archivovat 30 let mzdové listy atd.? Do toho si nikdo nepohrne.
      Ideální by bylo, pokud by mohli inkasovat každý za sebe. Ale pořadatel koncertu většinou chce uzavřít smlouvu se zástupcem kapely, ne s x osobama. A posílat peníze na jedno číslo účtu.

• 22. 2. 2020 21:44

EvaLi (neregistrovaný)

Pořád se člověk něco učí. Děkuji za upřesnění a zdravím

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).