Dobrý den, § 18a jsem četla, ale asi z toho nejsem úplně moudrá, příjmy z nepodnikatelské činnosti nejsou předmětem daně, pokud v podstatě na konci roku vyjde ztráta a předmětem daně jsou vždy příjmy z reklamy, nájmu, z členského příspěvku. v §38mb je napsáno, že nemusí podávat přiznání, pokud má příjmy, které nejsou předmětem daně (to jsou ty ztrátové?) nebo příjmy osvobozené. Tzn., my máme příjmy pouze z kulturních akcí a z členských příspěvků, pokud celkový zisk bude třeba 100 Kč, tak už musíme podat přiznání? Nebo se pak každý rok používá ten odpočet 30 % nebo 300 000, ať se základ daně dostane na nulu? A jsme povinni vést účetnictví? Moc děkuji za vysvětlení.
- Spolek je povinen vést účetnictví, za splnění podmínek dle §1f ZÚ může vést jednoduché účetnictví dle vyhlášky 325/2015 Sb. Je také povinen zveřejňovat svou závěrku.
- pokud jsou příjmy hlavní činnosti (dle statutu), snížené o dotace a příspěvky nižší než související výdaje (a nemáte vedlejší činnost - třeba reklamu) tak nemusíte podávat DP.
- pokud podáváte DP a po vyloučení příjmů nepodléhajících dani a osvobozených příjmů a souvisejících nákladů. vám vyjde nějaký kladný základ daně, tak můžete uplatnit snížení dle §20 odst. 7 až na nulu (zjednodušeno).
Dobrý den, já se omlouvám, ale pořád tomu nerozumím. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení na příkladu? Spolek bude mít příjem pouze z těch kulturních akcí (což je hlavní činnost) a z členských příspěvků. Z akcí bude např. výnos 550 000, k tomu náklad 400 000, a výnos z členských příspěvků 200 000, tzn. základ daně je 350 000, od toho odečtu 300 000, tedy zůstane 50 000, ty zdaním a podáním přiznání? Moc děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 11. 2024 8:14
Dobrý den,
prosím o radu Vás zkušené. Převzala jsem funkci pokladní ve spolku rodičů ZŠ a předchozí vedení mi sdělilo, že na účtu může být max. 300 000, jinak se musí podávat přiznání k dani z příjmů. Včera jsem googlila a nikde jsem žádnou takovou informaci nedohledala. Jak to prosím je?
Předem děkuji.