Spolek a výše prostředků na účtu

• 20. 11. 2024 8:14

Dobrý den,

prosím o radu Vás zkušené. Převzala jsem funkci pokladní ve spolku rodičů ZŠ a předchozí vedení mi sdělilo, že na účtu může být max. 300 000, jinak se musí podávat přiznání k dani z příjmů. Včera jsem googlila a nikde jsem žádnou takovou informaci nedohledala. Jak to prosím je?

Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2024 9:42

horax

Povinnost podávat DP vůbec nesouvisí se stavem na účtech.
      Prostudujte si ZDP, pro veřejně prospěšné poplatníky je zásadní § 18a a také § 38mb.

• 20. 11. 2024 12:40

Verča

Dobrý den, § 18a jsem četla, ale asi z toho nejsem úplně moudrá, příjmy z nepodnikatelské činnosti nejsou předmětem daně, pokud v podstatě na konci roku vyjde ztráta a předmětem daně jsou vždy příjmy z reklamy, nájmu, z členského příspěvku. v §38mb je napsáno, že nemusí podávat přiznání, pokud má příjmy, které nejsou předmětem daně (to jsou ty ztrátové?) nebo příjmy osvobozené. Tzn., my máme příjmy pouze z kulturních akcí a z členských příspěvků, pokud celkový zisk bude třeba 100 Kč, tak už musíme podat přiznání? Nebo se pak každý rok používá ten odpočet 30 % nebo 300 000, ať se základ daně dostane na nulu? A jsme povinni vést účetnictví? Moc děkuji za vysvětlení.

• 21. 11. 2024 11:46

horax

- Spolek je povinen vést účetnictví, za splnění podmínek dle §1f ZÚ může vést jednoduché účetnictví dle vyhlášky 325/2015 Sb. Je také povinen zveřejňovat svou závěrku.
      - pokud jsou příjmy hlavní činnosti (dle statutu), snížené o dotace a příspěvky nižší než související výdaje (a nemáte vedlejší činnost - třeba reklamu) tak nemusíte podávat DP.
      - pokud podáváte DP a po vyloučení příjmů nepodléhajících dani a osvobozených příjmů a souvisejících nákladů. vám vyjde nějaký kladný základ daně, tak můžete uplatnit snížení dle §20 odst. 7 až na nulu (zjednodušeno).

• 25. 11. 2024 13:44

Verča

Dobrý den, já se omlouvám, ale pořád tomu nerozumím. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení na příkladu? Spolek bude mít příjem pouze z těch kulturních akcí (což je hlavní činnost) a z členských příspěvků. Z akcí bude např. výnos 550 000, k tomu náklad 400 000, a výnos z členských příspěvků 200 000, tzn. základ daně je 350 000, od toho odečtu 300 000, tedy zůstane 50 000, ty zdaním a podáním přiznání? Moc děkuji za trpělivost.

• 25. 11. 2024 18:07

horax

Máte HV 350 tis., v daňovém přiznání vyloučíte osvobozené příjmy (členské příspěvky), pak bude základ daně 150 tis. Jako veřejně prospěšný poplatník si pak můžete snížit základ daně dle §20 až na nulu.
      Případně mi napište na horaxes@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).