Hlavní navigace

Daňové zvýhodnění na děti

  • (neregistrovaný)

    23. 2. 2020 22:55

    Dobrý den,
    v r.2019 zaměstnanec uplatňoval daňové zvýhodnění na děti v měsíci 01-09, v měsíci říjnu nastoupil do naší firmy a neuvedl, že chce uplatnit daňové zvýhodnění na děti v období 10-12. Nyní by chtěl opravu daňového zvýhodnění za předchozí měsíce.
    Zaměstnanec bude podávat sám daňové přiznání, tak jsem navrhla, že měsíce 10- 12 uplatní v daňovém přiznání. Chci se ujistit, poradila jsem správně? Děkuji všem.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2020 7:55

      . (neregistrovaný)

      Opravu, nebo dodatečně uplatnil daňové zvýhodnění na děti v Prohlášení poplatníka daně v rámci žádosti o roční zúčtování záloh daně?
      Samozřejmě v Přiznání k dani z příjmu fyzických osob může uvést daňové zvýhodnění na děti za 12 měsíců, pokud bude splňovat podmínky.

    • 24. 2. 2020 14:29

      Anettka (neregistrovaný)

      V prohlášení poplatníka je uvedl až od 01/2020.
      Když při vystavení Potvrzení o příjmu nebudu uvádět děti v položce daňové zvýhodnění, může si při podání daňového přiznání DPFO nárokovat 12 měsíců (bude mít i prohlášení manželky o neuplatnění slevy na celý r.2019)?
      V případě opravy při podání přiznání Vyúčtování daně z příjmů ze záv. čin. - tato oprava se uvede až příští rok? nebo již oprava v tomto roce v přílohách?

      Nebo jaký doporučujete postup?

      Děkuji všem.

    • 24. 2. 2020 14:51

      . (neregistrovaný)

      Na "opravu" nemá nárok. Něco jiného by bylo, pokud by to řešil dodatečně v rámci žádosti o RZD / § 38k odst. 7) ZDP. Ale nepsala jste, že by žádal o RZD.

      To, zda může či nemůžepoplatník uplatnit daňové zvýhodnění na děti v Přiznání k dani z příjmu FO se odvíjí zcela od jiných věcí než od toho, zda má daňové zvýhodnění uvedeno v Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, které mu vystavuje zaměstnavatel. Někteří poplatníci daňové zvýhodnění na děti u zaměstnavatele neuplatňují vůbec a uplatní ho až v Přiznání k dani z příjmu FO.
      Pokud je jeho manželka zaměstnaná, tak nevím zda se správce daně spokojí jen s jejím prohlášením. Zda nebude požadovat Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).