Zde v historii letos cca dvě až tři diskuze k tomuto tématu. Doporučuji vyhledat.
Je tam i osobní zkušenost jednoho diskutujícího. Dost přínosná ohledně hospodaření na vlastní a na cizí půdě.
Hodně zjednodušeně by se mohlo říct, že "zemědělec" podnikající na základě živnostenského zákona, dělající pro ostatní, není "zemědělec" ale živnostník. Podnikatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2020 8:48
Dobrý den
jak prosím rozeznat kterému ze zemědělců je možné přiznat 80% paušální výdaje a kterému pouze 60% ? Mám podnikatele,který má vystaven živn.list -
Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost - fakturuje těžbu a přibližování dřeva .
Pak mám dalšího,který pobírá i dotace , má osvědčení zemědělce, a taktéž má vystavené faktury na přibližování dřeva, dále fakturu na zalesňování...
Tak teď si nejsem jistá - u prvního,který má pouze živn.list bych určitě dala 60% výdaje, ale co s tím druhým...
Našla jsem názor dańového poradce, že podle něj těžba a přibliž.dřeva spadá do hospodaření v lesích, mělo by se tak jednat o zeměd.výrobu s paušálem 80%. Jinde zase striktně píší že se jedná o 60%.
Tak já nevím jak rozeznat zemědělce 60% od zemědělce 80%.
Děkuji všem za názory.