Mám jiný názor.
Viz. ZDP § 5 (4) Příjmy ze závislé činnosti vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacím období. Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženy a zálohy sražené z těchto příjmů plátcem daně se započítají u poplatníka na daňovou povinnost až v tom zdaňovacím období, ve kterém budou vyplaceny nebo obdrženy. Obdobně se postupuje při stanovení základu daně a při evidenci příjmů ze závislé činnosti.
Podívejte na formulář Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů.
Na řádek 2.
2. Z ř. 1 příjmy vyplacené nebo obdržené do 31. ledna 2021
(§ 5 odst. 4 zákona)
OT. Také bych "reklamovala". Zatím se moji klienti, kterým jsem pomáhala se setříděním atd. podkladů pro jejich daňová přiznání, setkali u svých zaměstnavatelů jen s reakcí typu "strčte si reklamaci někam". A co pak? Žalovat na FÚ? Do toho zatím nikdo nešel. Raději neuvedli příjmy se srážkovou daní do svého Přiznání k dani z příjmu FO. Ve svém okolí jsem nenašla daňového poradce, který by byl ochotný s tím pomoci jen za "symbolickou částku" / nedivím se jim. Takže i finance jsou také tím důvodem.
Ano, ale on si do DP uvede to co bude na ř. 2, uplatnit bude moci sraženou daň z ř. 4 která by měla být úměrně nižší.
Zbytek si může uvést do DP až za r. 2020.
Ještě jsem se s tím v praxi nesetkal, musím si vyzkoušet jesli můj SW zvládne zpracovat takovéto potvrzení.
Jestli ten důchodce nemá jinde podepsané prohlášení a v této činnosti pokračuje, bylo by pro něho výhodnější podepsat prohlášení zde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2020 10:50
Prosím o radu. Důchodce si přinesl od zaměstnavatele potvrzení o sražené dani vybírané srážkou, tiskopis 25 5460A-vzor 6. Prohlášení podepsané neměl, má další příjmy, bude si DP podávat sám. Pracoval na DPP v 1-12/2019, odměna 10 tisíc měsíčně. Odměna mu byla vyplácena se zpožděním Za leden 2019 v březnu 2019 a tak postupně každý měsíc: v prosinci 2019 vyplaceno za 10/2019, v lednu 2020 za 11/2019 a v únoru 2020 za 12/2019. Na potvrzení od zaměstnavatel na ř. 1 uvedeno 120 tisíc Kč, na ř. 2 také 120 tisíc a na ř. 4 18 tisíc Kč. Domnívám se, že to není správně. Můžete prosím někdo poradit. Děkuji a přeji hezký den.