ano, takto to běžně dělám, jenže právě zde byl ten dotaz:
na účtu 383 je na konci roku 2019 zůstatek 1000 Kč, ale to je právě ono - je to správně když 383 je "VÝDAJE PŘÍŠTÍCH OBDOBÍ" a to není pravda - výdaje příštích období jsou nulové, protože je to už zaplaceno. Asi je to blbina, ale začala jsem si dělat i inventuru účtů a logicky mi to nepřijde správně, když je to vlastně špatně - 383 by na konci roku mělo být 0, Kč (samozřejmě dávám pouze jednoduchý příklad - mám tam spoustu jiných rozlišení)
I tak Vám ale děkuji moc za diskuzi - Vašich názorů si vážím!!!! Pokud Vás ale napadne odpověď či přemýšlím nad tím úplně zbytečně, tak budu ráda za odpověď ...
Ten náklad patří do stávajícího období a znám částku i účel, jen ještě nemám fakturu. Proto místo závazkového účtu 321 použiji účet časového rozlišení 383 - Výdaje příštích období = zaplatím až příští rok = výdaj uskutečním až příští rok a proto 383 nemá na konci roku 0 zůstatek.
Té zálohy si nevšímejte, bude viset na 314 dokud ji v příštím roce nezapočtete na tu obdrženou fakturu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2020 12:44
Dobrý den,
prosím, jak to děláte, když v roce 2019 máte zálohovou fakturu, ta je uhrazena, takže na účtu 314 je např. zůstatek 1.210 Kč. Pak dostanete fakturu ostrou, ale až v roce 2020 - to řeším přes účet 383 (rok 2019 - 518/383, rok 2020 - 383/321 a 343/321), ale jak se zálohovkou? Když to napáruji na fakturu, tak na konci roku mám zůstatek na účtu 314 (1210) a na také na účtu 383 (1.000). Což je ale špatně - 383 jsou výdaje příštích období, ale výdaje by být neměly - už je to uhrazeno...
Prosím o pomoc - už se v tom docela dlouho pitvám a vůbec nevím co s tím..
Děkuji moc předem