podat přiznání k dani z příjmů, do § 10 dát příjem z prodeje, do výdajů pořizovací cenu kterou jste za byt zaplatil, veškeré doložené (doklady) výdaje na rekonstrukci, případné platby za smlouvy, provize a vše spojené s prodejem no a co zbyde zdanit = zaplatit. jestli jste požíval výhody našeho sociálního státu není rozhodné.
samozřejmě kromě § 10 do přiznání zahrnete i příjmy z pronájmu podle § 9 a pokud jste ten rok byl nějakou dobu zaměstnán, tak i § 6.
Zdravím, dovolte otázku - jakou formou přesně po Vás FÚ chce daň z příjmů? Jestli k prodeji došlo v roce 2019, lhůta pro podání přiznání ještě neuplynula a nebylo zvykem nějak vyzývat předem. Opravdu by mě to zajímalo, jestli už jsme tak daleko, že FÚ sleduje všechny prodeje ve svém obvodě a předem upozorňuje potenciální poplatníky "bacha, my víme". Jinak doporučuji prostudovat to osvobození, 2 roky bydlení před prodejem by stačily.
Trvale hlášen není pro daně to samé jako (trvale) bydlet. Pro osvobození příjmu z prodeje bytu podle písm. a) odst. 1) § 4 ZDP byste měl v bytě bydlet bezprostředně před prodejem. Buď dva roky nebo i méně, ale pak je tam podmínka použití získaných prostředků na uspokojení vlastní bytové potřeby.
Doplňující otázky pana Františka byly zcela na místě.
Chtěl správce daně opravdu daň z příjmu z prodeje bytu? Ještě před datem pro podání Přiznání k dani z příjmu FO za rok 2019?
A jak Katka2 doplnila - i příjmy plynoucí ze splátek na základě uzavřené kupní smlouvy nebo ze zálohy na základě uzavřené smlouvy o budoucím prodeji nemovité věci se musí brát v potaz.
Nebo chtěl správce daně daň z příjmu z nájmu / z předchozích let?
Již jste podal Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2019?
jen odhad - už podal přiznání za 2019, kde přiznal jen nájem. no a správce ho chce "uchránit" od penále atd..., a upozornil ho, že musí zdanit i prodej bytu. pokud ho pronajímal, těžko v něm celé 2 roky bydlel.
že by za peníze z bytu pořídil vlastní jiné bydlení pochybuji, a navíc by o tom správce daně věděl, neb to se musí hlásit do konce roku správci.
OT. A co potřebujete poradit zde, na veřejném diskuznim foru účetních. Nejlepší by bylo sebrat všechny doklady a podklady a nechat si poradit, nebo zpracovat Přiznání k dani z příjmu FO daňovým poradcem. Kterému řeknete vše na rovinu, nebudete mu informace předávat po kouskách, neúplné atd.
Na začátku se tazatel podepsal jako Honza, teď zde pod nickem původního tazatele komunikuje někdo v ženském rodě, ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 2. 2020 21:40
dobrý večer
jsem nezaměstnaný a vlastnil jsem byt déle jak 2 roky ( 2 roky a 6 měsíců) po celou dobu jsem tam byl trvale hlášen. Před nedávnem jsem byt prodal a FÚ po mě chce daň z příjmu. Uvedený byt jsem musel před prodejem zrekonstruovat. K uvedené věci musím dodat, že jsem po určitou dobu musel byt pronajmout z důvodu finanční tísně. po celou dobu jsem nevyužíval žádných výhod ani finančních náhrad ze strany ČSSZ ani jiné. Byl jsem zcela bez příjmu. Jakým způsobem se mám zachovat abych neporušil zákon
prosím o radu
Honza