No právě, je to dost velký klient a bude chybět. A šidit na daních je asi dost ostrý výraz, když srovnám částku 15 tis. a jejich obrat. Každopádně moc děkuji za názor, mám zatím jenom 6 letou praxi, tak nevím, co je běžné a co ne. Tvrdí mi, že jeho předchozí účetní s tím neměl žádný problém a ať to nehrotím.
no jo, jenom 15 tisíc, které jste našel (plus teda dph). kolik tam toho takhle asi má? až mu tyhle jeho soukromé nákupy fú dodaní, včetně dph, penále, úroků z prodlení.... na koho to asi svede?
Kontrola FÚ pravdu nebude " ke každé hledat tržbu ". Obráceně - co neprokážete, to nebude uznané jako daňový náklad. A možná nastane i horší situcace - doměrek daně z příjmu ze závislé činnosti + SP + ZP.
OT. V podobné situaci využívám smluvních "zkušebních" měsíců a od rizikového klienta odcházím.
Já bych argumentovala, že při finační kontrole musí vše prokazovat on. A jak na to kontrola může přijít? Faktura zaúčtovaná na 504 - buď mohu ukázat zboží na skladě anebo prokážu fakturou vydanou výdej ze skladu. Faktura zaúčtovaná na 501 (tedy mimo sklad - firemní režie - třeba kancelářský nábytek pokud je do 40tis.) a opět musím umět prokázat, kde a který to je nábytek ve firmě, anebo už ho nemám a mám k tomu řádný protokol o vyřazení. Prostě mu vysvětlit, že v účetnictví se nic nedá "zašmudlat" a vše se musí dát dohledat. A poukázala bych i na aktuální situaci, co dříve šlo, již nelze. Tolerance, pokud kdy nějaká byla, už není žádná. A je jedno, jestli účtujeme A nebo B.
Zdravím, jestli to bylo na mě, tak děkuji za důvěru a ostatním za zastoupení v odpovědích. Nejlepší argument - "všiml jsem si já, může si všimnout i kontrola". Náhoda je blbec, třeba půjde o nějakou věc, kterou si daný kontrolor pořídil taky.
Pokud si to klient chce risknout, ať raději nakoupí, naskladní a následně prodá třeba se slevou.
Pak si dovolím doplnění, i když takové obecné rady Vám asi p.d pomohou. Vše v zájmu klienta, vzájemná důvěra je nezbytná a bez ní těžko něco budovat, jak psali kolegové. Jenže ideální klient neexistuje, takže hurá do kompromisů. Mnoho klientů si myslí, že účetní=pojišťovna na daně. Pokud si něco nějak přejí, upozorním je na rizika, a pokud si na tom trvají, ať si ta rizika nesou. Nepřijmout na sklad pořízené zboží je chyba účetního, to samé nedat neprodané do inventury a ke konci roku "nepřiúčtovat". I kdyby si přiznání podával svým jménem, tohle by na Vás hodit mohl. Takže pokud tu práci potřebujete, snažte se vyhovět tak, aby případný průšvih nešel (jenom) za Vámi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 2. 2020 22:53
Můžu poprosit pana Brabce?
Můžu poprosit pana Brabce?
Dobrý večer,
prosím Vás, od ledna jsem převzal účetnictví jednoho menšího s.r.o., kde je jediný vlastník. Ten si loni zhruba pětkrát nakoupil majetek pro své účely (cca 15 tis. Kč) a doklad je zaúčtován jako nákup zboží, ale chybí příjemka. (V programu je to poznat podle toho, že stav u skladové faktury není OK). Vedou sklad způsobem B. Já se přiznám, že jsem se v praxi s B ještě nesetkal, tudíž ani s nějakou kontrolou ze strany FÚ (počet položek na příjemkách versus počet položek na přijatých fakturách s předkontací 504???) . Upozornil jsem, že toto NEE, ale nejsem schopný pánovi říct pádné argumenty na odpověď - "Jak na to kontrola může přijít?" Přemýšlím, že lepší bude zřejmě spolupráci ukončit.
Děkuji za názory, hezký zbytek víkendu.