Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. / Příloha
bod 7. Úmrtí
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-590
Jak jste napsala, zemřela 2.manželka Vašeho (vlastního) prarodiče. Podle výše uvedeného Nařízení nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nemáte. Leda že byste s ní žila v době úmrtí domácnosti.
Jenom na okraj, jak se prokáže (pokud to zaměstnanec sám neřekne), že babička byla druhou ženou dědečka? Nebo jinak. Požaduje zaměstnavatel po zaměstnanci nějaký doklad o totožnosti zemřelého, tedy např. oddací list babičky nebo dědečka, aby zjistil jestli je to babička nebo dědeček vlastní nebo nevlastní?
Přiznám se, že jsem to přiznala, čekala jsem trošku jinou reakci firmy, už titulu toho, že vlastní jsem znala 7let a tuhle 30let a i - když to popíšu blbě, tak jsme nejbližší příbuzní ze zákona, protože nikdy neměla vlastní děti, neměla sestru apod.
Zákon jsem četla, ale vzhledem k tomu, že nevím přesně, kdo je prarodič, zda je definice, zda to musí být vlastní, tak jsem to chtěla konzultovat. Jistým způsobem byla prarodič nevlastní.
Těžko bych obhájila její věk - mne je přes 40 a ji bylo 88, to by musela mít dceru do 22 a ta mne do 22, všichni máme VŠ, takže většinou děti později.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2020 8:28
Prosím, pokud dědovi (už nežije) zemřela 2. manželka, která mi tak dělala babičku celý život, protože první umřela před 45ti lety, je na to volno či musí být prarodič v přímé linii?
Děkuji