Špatné účtování a dodatečné daňové přiznání za rok 2018

• (neregistrovaný)

3. 3. 2020 8:35

Zdravím, dostala jsem celkem zvláštní účetnictví po "paní účetní", která bohužel svému řemeslu a co dělá, zřejmě nikdy nerozuměla. Nicméně mi platby kartou zaúčtovala z 221 na 261 a z 261 na 211. Nebudu říkat, že prostě celou sumu takto 31.12.2018 převedla. Teď jsou to položky, ke kterým mám doklady, jsou daňově uznatelné, ve výsledku to tvoří asi 70 účetních případů. Čímž pro mě nastává otázka, jak toto vyřešit? Přes účet 426 respektive 427 a nemáte s tím někdo zkušenost? Nebo je klasicky zaúčtovat v roce 2019, jakožto nevýznamná hodnota, ale teď pro mě nastává otázka, zda-li jsou tyto náklady v roce 2019 daňově uznatelné nebo nikoliv. Děkuji předem za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2020 8:50

. (neregistrovaný)

ZDP § 23 Základ daně
      (1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období; rozdíl se upraví podle tohoto zákona.

Pokud se jedná o náklady, které mohly být danově uznatelné v roce 2018, tak nemohou být daňově uznatelné v roce 2019.

• 3. 3. 2020 10:25

BBB (neregistrovaný)

takže pokud je uvedu jako daňově neuznatelné náklady v roce 2019 s tím, že se mi vyrovná pokladna, bude vše v pořádku?

• 3. 3. 2020 10:52

. (neregistrovaný)

Nevyrovnávala bych pokladnu roku 2019 tím, že bych tam zaúčtovala pozdě předané jednotlivé doklady z roku 2018, placené platební kartou.
      Návrh možného řešení
      - agenda ostatní závazky, zaúčtovat jednotlivé doklady placené platební kartou v roce 2018, předané k zaúčtování v účetním období roku 2019.
      5xx/325, 343/325
      - agenda pokladna jednou částkou opravit chybný "papírový" stav pokladny

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).