O slevy na dani se snižuje vypočtená (zaplacená) daň z příjmu. Pokud jste neměla zdanitelný příjem a neodvedla žádné daně, tak si nemůžete uplatnit žádnou slevu na dani.
Nemluvě o tom, že ve Vašem případě by tuto "slevu na manželku" mohl uplatnit pouze Váš manžel. Vy sama si slevu na manželku ve svém Přiznání k dani z příjmu uplatnit nemůžete.
Daňové přiznání by musel podat Váš manžel a tam uplatnit slevu na manželku. Musel by ji krátit podle měsíců, kdy jste byli manželé.
Zaměstnavatel Vašeho manžela nemůže opravovat Roční zúčtování záloh daně 2017, pokud Váš manžel opomněl vyplnit v žádosti o roční zúčtování záloh daně údaje ke slevě na manželku. Nebo nedodal v termínu do 15.2.2018 všechny potřebné doklady. A ani by již nyní nic opravovat nemohl.
Možností by bylo, že by si Váš manžel zpracoval a podal na Finanční úřad Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2017.
Od zaměstnavatele bude potřebovat Potvrzení o příjmech za rok 2017.
Slevu na manželku si může uplatnit ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2020 17:13
Dobrý den, prosila bych poradit. Jsem na mateřské dovolené. Syn se narodil v roce 2015, dcera v roce 2018. V červnu roku 2017 jsem se vdala. Manžel je zaměstnán a daňové vyrovnání dělá zaměstnavatel. Manžel mi přinesl z práce čestné prohlášení o příjmech na rok 2019, že nemám větší příjem než 68 000,- aby si na mě mohl uplatnit slevu. Při zpětné kontrole jsem zjistila, že v roce 2017 jsme to zapomněli. Manželovi v zaměstnání řekli, že si mám daňové přiznání udělat sama. Mohu požádat o radu, že si udělám nulové přidám čestné prohlášení a uplatním jen slevu na sebe jako poplatníka tedy 24840,-Kč a Fú mi peníze vrátí?
Velice děkuju za radu.