Dańové vyrovnání rok 2017

• (neregistrovaný)

4. 3. 2020 17:13

Dobrý den, prosila bych poradit. Jsem na mateřské dovolené. Syn se narodil v roce 2015, dcera v roce 2018. V červnu roku 2017 jsem se vdala. Manžel je zaměstnán a daňové vyrovnání dělá zaměstnavatel. Manžel mi přinesl z práce čestné prohlášení o příjmech na rok 2019, že nemám větší příjem než 68 000,- aby si na mě mohl uplatnit slevu. Při zpětné kontrole jsem zjistila, že v roce 2017 jsme to zapomněli. Manželovi v zaměstnání řekli, že si mám daňové přiznání udělat sama. Mohu požádat o radu, že si udělám nulové přidám čestné prohlášení a uplatním jen slevu na sebe jako poplatníka tedy 24840,-Kč a Fú mi peníze vrátí?
    Velice děkuju za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2020 17:25

. (neregistrovaný)

O slevy na dani se snižuje vypočtená (zaplacená) daň z příjmu. Pokud jste neměla zdanitelný příjem a neodvedla žádné daně, tak si nemůžete uplatnit žádnou slevu na dani.

Nemluvě o tom, že ve Vašem případě by tuto "slevu na manželku" mohl uplatnit pouze Váš manžel. Vy sama si slevu na manželku ve svém Přiznání k dani z příjmu uplatnit nemůžete.

Daňové přiznání by musel podat Váš manžel a tam uplatnit slevu na manželku. Musel by ji krátit podle měsíců, kdy jste byli manželé.

• 4. 3. 2020 18:05

Ivana (neregistrovaný)

Moc děkuju. Takže musí manžel požádat v práci, aby opravily vyúčtování daně za rok 2017 a na mě tam uplatnil slevu
      od 6/2017 do12/2017 tj.14490,- kdy jsme se stali manželé?

• 4. 3. 2020 18:19

. (neregistrovaný)

Zaměstnavatel Vašeho manžela nemůže opravovat Roční zúčtování záloh daně 2017, pokud Váš manžel opomněl vyplnit v žádosti o roční zúčtování záloh daně údaje ke slevě na manželku. Nebo nedodal v termínu do 15.2.2018 všechny potřebné doklady. A ani by již nyní nic opravovat nemohl.

Možností by bylo, že by si Váš manžel zpracoval a podal na Finanční úřad Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2017.
      Od zaměstnavatele bude potřebovat Potvrzení o příjmech za rok 2017.

Slevu na manželku si může uplatnit ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny.

• 4. 3. 2020 18:35

Ivana (neregistrovaný)

moc moc děkuju.
      Hezký večer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).