Hlavní navigace

Pracovní úraz - šéf nechce zapsat

  • (neregistrovaný)

    5. 3. 2020 8:55

    Dobrý den, kamarádovi při plnění pracovních úkolů spadlo železo na palec a má ho zlomený. Šéf odmítl sepisovat záznam o úrazu, že je to moc papírování. Kamarád na to přistoupil. Je rozdíl při úhradě za pracovní a nepracovní úraz a jaké další následky může toto rozhodnutí přinést. Děkuji zkušeným za rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2020 10:18

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Neuvádíte jednu podstatnou věc, a to zda kamarád marodí či nikoliv. Pokud je v dočasné pracovní neschopnosti delší než tři kalendářní dny, tak je zaměstnavatel povinen sepsat záznam o úrazu a jeden výtisk předat postiženému. Pokud nikoliv, nebo DPN je kratší než čtyři dny, tak zaměstnavatel provede pouze záznam do knihy úrazů. V tomto případě nevzniká automatický nárok na vydání kopie záznamu (postižený musí o ni požádat).

      Pokud zaměstnavatel neprovedl ani zápis do knihy úrazů, asi neuznal vzniklý úraz za pracovní. Je-li tomu tak, nemá postižený nárok na náhrady škody a nemajetkové újmy ve smyslu zákoníku práce.

      Pokud by se mělo jednat o náhrady škody a nemajetkové újmy při vzniku mimopracovního úrazu, je otázkou, kdo mu škodu, resp. nemajetkovou újmu způsobil. Nebyl to on sám?

      Je tedy nejprve nutné vyjasnit, zda zaměstnavatel úraz uznal za úraz pracovní. Pokud nikoliv, a postižený se domnívá, že se jednalo o pracovní úraz a chtěl by náhrady jemu vzniklé škody a nemajetkové újmy, musí se obrátit na soud (OIP není oprávněn řešit jednotlivé právní nároky).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).