Zdravím, jde o exekuci podle daňového řádu a podle § 186, odst. 2 DŘ platí to samé jako podle § 283 OSŘ - o právní moci se poddlužník (plátce mzdy) musí bezodkladně vyrozumět, a to doručením do vlastních rukou. Je taky možné, že dlužníkovi dosud doručeno nebylo. Takže srážet, ale vyplatit až po vyrozumění o právní moci.
Pak nezbývá než oznámit exekutorovi ukončení PP a kolik bylo sraženo v jeho prospěch a že čekáte na "další rozkazy" …..
Exekuce podle všeho nabyla právní moci již u předchozího zam-tele, Vás tedy MÚ již o nabytí právní moci vyrozumívat nebude. Je to tak, jak Vám tvrdila paní po telefonu, exekuční příkaz nabyl právní moci kdysi dávno doručením do datové schránky a Vy byste měli provádět srážky a rovnou odesílat. Mrkněte do §294/3 OSŘ https://businesscenter.podnikatel.cz/pravo/zakony/osr/f2694042/
Sice se na výsledku nic nemění, ale v případě daňové exekuce mrkněte do § 187/4 DŘ namísto do §294/3 OSŘ https://businesscenter.podnikatel.cz/pravo/zakony/danovy-rad/f4010451/ . Pravomocný kdysi vydaný exekuční příkaz je přílohou rozhodnutí o pokračování v daňové exekuci, nejde tedy o exekuční příkaz, u kterého se zam-tel následně vyrozumívá podle §186/2 DŘ, že nabyl právní moci. Každopádně exekuční příkaz rovnou s doložkou právní moci by Vám měl být doručen, jak říká §187/4 DŘ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 3. 2020 17:23
Dobrý den, přišla přednostní exekuce na nového zaměstnance z Městského úřadu za neplacení poplatků. Tato exekuce přišla už i předchozímu zaměstnavateli, ten srážky ze mzdy však neprováděl (doplňuji, že tento zaměstnanec má 2 nepřednostní a 1 tuhle přednostní exekuci). Na exekučním příkaze není nic o tom, kdy nabyl právní moci. Volala jsem paní na městský úřad, který exekuční příkaz vydal a ptala se na datum nabytí právní moci. Řekla mi, že právní moci nabyl dnem doručení do datové schránky.
Jak to je tedy s takovými exekučními příkazy z městských úřadů, je to tak, jak mi tvrdila do telefonu? Nebo mám požadovat nějaký "dodatek", kde to datum "nabytí právní moci" bude uvedeno? Nevím, zda mám exekuční srážku poslat či ne.
Moc Vám děkuji za každou radu, jsem začátečník.