Výpočet délky dovolené

• (neregistrovaný)

9. 3. 2020 13:58

Dobrý den,
    můžete mi, prosím někdo poradit, jak se přesně spočítá nárok dovolené pro zaměstnance, kteří nastoupí v průběhu roku. Máme 25 dní dovolené a když nastoupí např. 10.2.2020, tak spočítám (25/12)*10,5 měsíce tedy = 22 dní? Je někde v zákoně přesně upraven výpočet? Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2020 14:30

ai01 (neregistrovaný)

A mohla byste mi, prosím, upřesnit, kde tu odpověď najdu? Hledám v Zákoníku práce - § 212 a násl., ale tady se všude hovoří o výpočtu jedné dvanáctiny. Takže ten můj výpočet je správný? Zaokrouhluje se na 0,5 dny nebo i na menší části dne? Dělám kompletní účetnictví a některé detaily nejsem schopna dohledat. Děkuji.

• 9. 3. 2020 14:43

xJ (neregistrovaný)

Píšete, že nastoupil 10.2.2020 a že jste hledala v zákoníku práce. Tak jste tam musela číst, že: Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

PP trval v únoru u vás celý kalendářní měsíc?

Další ustanovení:
      Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.

Skončil u předchozího zaměstnavatele 9.2.2020?

Pokud ano, bude nárok u vás i za únor, pokud ne , bude nárok za měsíce březen- prosinec, pokud tak dlouho bude PP trvat.
      Jinak než odpracuje 60 dnů pro poměrnou část celoročního nároku platí § 214.

• 9. 3. 2020 15:05

ai01 (neregistrovaný)

Zaměstnanec nastoupil z OSVČ, takže nebyl zaměstnán. To mě ale taky zaujalo - když u nás skončí zaměstnanec v půlce měsíce, tak mu spočítám dovolenou přesně i za tu půlku posledního měsíce a tu si buď stihne vybrat nebo se mu zaplatí. A když nastoupí na novou práci u nového zaměstnavatele, tak bude mít nárok na dovolenou za celý měsíc - i když už část měsíce vybral u předchozího zaměstnavatele?
      A další otázka kolem toho zaokrouhlování dovolené. Je někde toto upraveno? Počítají se i půl dny nebo i čtvrt dny dovolené?

• 9. 3. 2020 15:17

xJ (neregistrovaný)

Tak znovu:
      Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
      Z toho jasně plyne, že nemůže platit co píšete:
      "když u nás skončí zaměstnanec v půlce měsíce, tak mu spočítám dovolenou přesně i za tu půlku posledního měsíce"

§ 216
      odst.4) Jestliže poměrná část dovolené činí necelý den, zaokrouhlí se na půlden; to platí i pro výpočet dvanáctin dovolené.

• 10. 3. 2020 7:54

ai01 (neregistrovaný)

Děkuji moc za objasnění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).