děkuji:)) už jsem si to ověřila.
přefakturací jsem myslela:
nechal si udělat analýzu, nakoupil nějaký olej, potřebný k analýze, má na to doklady
a pak vydal fakturu na které bylo:
za zpracování posudku - částka
analýza.... - částka
olej … částka
cestovné … částka
každopádně děkuji za odpověď:)))
Blanka
OT. Nezbývá než doufat, že si tento soudní znalec najde nějakého dobrého daňového poradce nebo dobrou účetní, kteří mu poradí, co má do svých "faktur" uvádět. Protože to, co jste nyní uvedla do svého příspěvku, to opravdu jeho klienty zajímat nebude. Ani ty smějící se smajlici ne.
Dobrý večer,
ještě jednou děkuji, nějak jsem si to zpracovala, načetla par. 23 odst.8,písm.b.
Zkusila výpočet paušálem a poté výdaje podle nákladů.
A dávám na radu, posílám po domluvě daň. poradci. A uvidím ….
Faktury jsem mu (znalci)nechystala, viděla jsem je v pátek poprvé. (to jen tak...)
Ještě jednou děkuji. (a smajlíky jsem nijak zle nemyslela)
A každopádně si cením toho, když někdo odepíše na dotaz ( i když blbě položený)
díky
Blanka
Pročtěte si Usnesení Nejvyššího soudu 23 Cdo 3093/2009. Tam externí účetní prohrála soud i přes to, že faktury nevystavovala.
Měnit způsob uplatnění výdajů se dá klidně každoročně. Jen to může znamenat také každoroční podání dodatečného daňového přiznání za předchozí roku, každoroční podání opravného Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za předchozí rok na ČSSZ. A práci navíc se sledováním příjmů z předchozích let kvůli Přehledu na ZP, protože tam se opravný Přehled nepodává, ale zahrnují se do něj příjmy daného roku i když jsou z pohledávek minulého roku.
Dobré je dopředu propočítat, kolik poplatník zaplatí v případě změny uplatnění výdajů. Aby poplatník mohl počítat s tím, že pokud nyní uplatní skutečné výdaje - vede DE, příští rok uplatní výdaje procentem z příjmů, tak kolik následně bude muset doplatit při podání dodatečného DAP a opravného Přehledu na ČSSZ na daních a na sociálním pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2020 14:44
Dobrý den, prosím o konzultaci:
soudní znalec začíná svoji činnost, dle výpočtu se vyplatilo použít skutečné výdaje, protože měl náklad za koupi počítače a tiskárny, od dalšího roku bude mít v nákladech jen, cestovné, a nějakou přefakturaci, kdy nakoupí nějaká data k analýze, což budou menší částky, od dalších let se mu určitě vyplatí paušál, mohu po roce změnit ?
Děkuji moc za konzultaci
Blanka