Příjem z nájmu - paušál x skutečné náklady

• (neregistrovaný)

10. 3. 2020 9:05

Dobrý den,
    mám dům, kde vybírám nájem. Zatím jsem používala výdaj paušálem. V loňském roce jsem ale rekonstruovala část domu a vyplatilo by se mi dát faktury za opravu do nákladů, protože převyšují částku nájmů. Letos už ale žádné opravy mít nebudu a zase bych chtěla paušál. Lze to takto měnit?? Mohla bych udělat tabulku evidence příjmů a výdajů jen s příjmy z nájmů a těmi fakturami, aniž bych dala i další výdaje ? nic jsem si neschovala..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2020 9:10

. (neregistrovaný)

O jakých fakturách a za jaké období v předposlední větě dotazu píšete?
      Ano, lze měnit způsob uplatnění výdajů - ale pozor na § 23 odst. 8) ZDP - na možnou povinnost podat dodatečné přiznání k dani z příjmu za rok 2018.

• 10. 3. 2020 9:13

petik (neregistrovaný)

V loňském roce jsem opravovala část domu. Na toto mám faktury, které jsem i v loňském roce uhradila. Jinak nikde žádné pohledávky a závazky nemám. A lze tedy podle mé potřeby měnit "každý" rok způsob paušál nebo skutečný výdaj?? Zbytečně se nechci dostat do problémů.

• 10. 3. 2020 9:18

. (neregistrovaný)

Na Váš dotaz bylo již zodpovězeno, i s upozorněním na příslušný § ZDP, který by Vám to mohl "komplikovat". Resp. kvůlí kterému byste při každoroční změně uplatnění výdajů mohla každoročně podávat dodatečná daňová přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).