Exekuce daňový bonus Názor

• (neregistrovaný)

10. 3. 2020 20:41

Dobrý večer všem,

zajímal by mě názor ostatních v rámci exekučních příkazů.

Pokud obdržíte exekuční příkaz přikázáním jiné peněžité pohledávky, konkrétně na daňový bonus, berete jej jako příkaz na měsíční bonus a automaticky i na případný doplatek v ročním zúčtování?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 3. 2020 23:11

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, ano - srážky ze mzdy lze provádět pouze z čisté mzdy (hrubá-SP-ZP-daň, nikoli+bonus), na daňový bonus a případně další plnění podle mého názoru přikázání jiné pohledávky dopadá. Mezi námi - nač riskovat pokutu 50000 a snažit se dělat povinným advokáta. Některé dřívější exekuce (např.Dopravní podnik Praha+Sokol+Pod­konický = lístek za 24 Kč+náklady 100000 Kč) jsou ultraprasecké, ale ty novější ve spojení s možností oddlužení jsou … prostě normální.

• 11. 3. 2020 8:15

... (neregistrovaný)

Pohledávka postižená tímto typem exepříkazu by v něm měla být vždy přesně uvedená a měla by být existentní ke dni doručení exepříkazu vám. Blíže viz NS 20 Cdo 1128/2004 http://kraken.slv.cz/20Cdo1128/2004

• 11. 3. 2020 18:08

KI (neregistrovaný)

Děkuji za vyjádření.

Prohlížela jsem totiž exekuční příkazy a některé si výslovně žádají právě daňový bonus, a to i v budoucnu vzniklý + přeplatek na dani, někteří uvádí jen daňový bonus a někteří píší daňový bonus dle paragrafu 35c.
      Tak jsem jen polemizovala nad tím, zda vydat přeplatek na daňovém bonusu z ročního zúčtování.

Děkuji!

• 14. 3. 2020 13:27

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, z toho judikátu právě neplyne, že pohledávka musí existovat už v okamžiku nařízení rozhodnutí, ale že v rozhodnutí musí být popsáno co nejpřesněji "co to bude a jak to vznikne". Podle mě by už jen pojem "daňový bonus" stačil, co na tom neurčitého...?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).