Trvalé bydliště je celkem nepodstatné. Má manželka nějaký příjem? Sňatkem přešla vyživovací povinnost z rodičů na manželku. Pokud dostatečný příjem na uplatnění slevy na manžela neměla, tak si mohl rodič uplatnit daňové zvýhodnění v případě, že měl s dítětem společnou domácnost.
Tak to musím zjistit, jak to měl jeho syn s manželkou. Ale podle všeho jsou mladí oba studenti na JAMU a protože to jsou hudebníci, tak jsou už možná 2 roky zaměstnáni v jednom hudebním souboru jako zaměstnanci. Myslím tedy, že manželka nic neuplatňuje na manžela, protože je na tom stejně jako on. Poradíte mi, prosím, zda by v tomto případě bylo nutno něco dodaňovat a co je nutno z mé strany (účetní) mít za podklady k prokázání případné slevy na syna?
Zjistila jsem bližší informace. Syn našeho zaměstnance je student, který má současně pracovní poměr v hudebním souboru. Jeho manželka je studentka a nikde nepracuje. Po sňatku si koupili byt, ale nenastěhovali se do něj hned, jen si oba změnili trvalé bydliště (od 8/2019). Bydleli až do 2/2020 na kolejích v Brně a o víkendech každý u rodičů. Až si dovybavili byt, tak se tam nastěhovali - což je 3/2020 - a to mi právě zaměstnanec přišel oznámit a uvést do svého prohlášení k dani. Stačí mi tato jeho informace uvedená do prohlášení k tomu, abych nic nemusela dodaňovat? Je třeba, aby mi něco doložil? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2020 16:52
Mám zaměstnance, který uplatňuje slevu na 3 děti. Nejstarší syn se v 5/2019 oženil, ale stále měl trvalé bydliště u rodičů. Současně studuje na VŠ. V loňském roce ale zřejmě kvůli hypotéce na byt si v 8/2019 změnil bydliště na adresu nového bytu, přestože stále bydlel s rodiči (to mi ale zaměstnanec nesdělil). Teď v únoru se od rodičů odstěhoval do nového bytu. Zaměstnanec mi až tuto skutečnost sdělil začátkem března, když byly hotové mzdy za únor. Můžete mi, prosím poradit, zda je možné nějak dokladovat, že bydlel u rodičů, když měl trvalé bydliště nahlášené jinde? A v případě, že to nelze doložit tak jak postupovat při opravě? Děkuji.