V tomto případě píšete spíš o zisku (3.600,-). Pokud poplatník uplatňuje výdaje procentem z příjmů, tak do DAP neuvádí zisk, ale příjem - peníze za nájem, přijaté v daném kalendářním roce.
Přijatý nájem 4.500,-Kč - podle bankovního výpisu, podle přijaté hotovosti
Také se může stát, že požadavek podle uzavřené nájemní smlouvy byl 4.500,- Kč / měsíc, ale poplatník dostal nájem jen za část roku, zbývající část třeba nájemník k 31.12. dluží.
Pak se uvede do DAP jen přijatá částka nájmu, ne částka nájmu ze smlouvy.
Máte k dispozici doklady k příjatým nájmům - bankovní výpisy, stvrzenky,..?
Dobrý den,právě také poprvé dělám daňové přiznání z pronájmu bytu, tak bych chtěla poprosit o radu. Nechci 30%, ale skutečné výdaje, bylo rekonstruováno. Můžu dát všechny výdaje za byt v roce 2019 i když nájem 8500 Kč začal chodit až 1.9.2019? Mohu si to co přesáhne příjmy převést na další rok? A kam to mám v daňovém přiznání zapsat?Děkuji za odpověď
To nebude tak jednoduché.... do výdajů lze dát jen náklady na opravy, ale ne na technické zhodnocení, je třeba pečlivě rozlišit a umět si to obhájit...pokud byste byt odepisovala, můžete o TZ zvýšit jeho cenu a odepisovat i s tím TZ. Tato oblast je dost sloižitá, tak si to pořádně rozmyslete, abyste si spíš neuškodila.
Byt ve vlastnictví x byt družstevní? Kdy byl byt pořízen? Byl již někdy byt daňově odepisován? Platby výdajů SVJ / družstvu, které mohou být uznány jako daňově uznatelné výdaje? Doklady od SVJ / družstva / k čerpání účtu na opravy (opravy krátkodobé, opravy dlouhodobé) za rok 2019 již máte? Pokyn GFŘ D-22 k § 9 jste prostudovala?
Málo informací. A vlastně už i málo času na konzultace.
Byt je v osobním vlastnictví, koupila jsem ho pro rodiče v roce 2008. Loni byl byt již prázdný, na vlastní náklady jsem opravila štuky, obklady, natřela topení, vyměnila koberce a nabídla k pronájmu. Doklady samozřejmě mám. Pronájem je od 1.9.2019 za 8500 Kč včetně energií. Měsíčně do fondu posílám 4500 + elektrika 510 + plyn čtvrtletně 400 Kč, je tam ještě pojištění domácnosti. Chci to legálně a ráda bych vykázala skutečné výdaje co jsem do bytu dala a nevrátí se...... Nájemník zavolá, že má problém s dveřmi, tak vyměním zámek... nemyslím, že to je technické zhodnocení....Pokyn samozřejmě prostuduji. Do daní jsem si odepisovala pouze stavební spoření, kterým jsem byt zaplatila....Potřebuji jen trošku nasměrovat a taky si naspořit něco z příjmu z pronájmu na další opravy. Děkuji
když vám nájemník zavolá, že je problém s dveřmi, tak ho odkažte na právní předpisy, a zámek si vymění a zaplatí sám. než dáte někomu všanc svůj majetek, zkuste se podívat, jak je to v předpisech upraveno. nejen v daňových.
jak se dá odepisovat stavební spoření netuším, osvětlíte to?
Potřebovala jsem radu, jak na náklady z pronájmu....Doufala jsem, že někdo poradí třeba i jen napsáním předpisu, který mám nastudovat....Výše uvedený předpis k paragrafu 9 jsem již prostudovala a co týká stavebního spoření, je to tak dlouho, že si jen pamatuji, že jsem na finančák nesla smlouvu a myslím, že se odepisovali úroky....To už možná v dnešní době neplatí a s těmi náklady z pronájmu mi to nevyřeší.... Mockrát děkuji za nic neříkající odpověď...
Ano, to chapu, ze jen z prijatych plateb, ma zaplaceno vse bankovnim prevodem. A uz jsem se i zorientoval, ze je jasne, ze tam nemuzu danit zisk. Minuly rok jsem to domotal. Mam podat dodatecne a zdanit ten rozdil, jedna se asi o 300,- kc dane. Nebo to nechat uz tak a doufat, ze na me neprijde FU. Jsou tam nejake penale za to?
Dekuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2020 19:38
Dobry den,
Prosim o radu, pronajimam byt 4500,- mesicni najem, 2000,- zalohy tohle je i v najemni smlouve. Ja z tohoto najmu platim jeste sluzby spojene se spravou domu (fond oprav, vedeni ucetnictvi domu atd.) cca 900,- mesicne, neni uvedeno ve smlouve.
Budu danit celych 4500,- x 12 a z toho 30% pausal nebo mam odecist ty sluzby na spravu domu a zdanit 3600,- x 12 a z toho 30%?
Dekuji za pomoc