Dobrý den, reaguji se zpožděním, omlouvám se...
Mohla byste mi prosím trochu víc přiblížit, kde si smažu ten odpisový plán? Nemůžu to najít :-( ...
A taky z toho mám trochu obavu, když tam mám ten předěl ------uzavření roku 2018-------- jestli mi to tuto změnu povolí a nic se mi při tom nerozhází....
Jsme fyz. osoba podnikatel.
Děkuji moc, Kaja
Dobrý den, v daňové evidenci také tvořím pouze daňové odpisy.
1. vytvořím si Daňové odpisy = odpisový plán daňových odpisů v zákonné výši
2. na konci roku se rozhodnu, jestli plán dodržím resp.uplatním či neuplatním odpis a pokud uplatním, tak v jaké výši ( dodržím max. hodnotu nebo snížím částku)
3. pokud uplatnit nechci, tak řádek ročního odpisu otevřu a přepíši rok na následující, tím se odpisový plán o rok posune. Případně upravím- snížím pouze částku.
4. přes tvorbu pohybů přenesete z tabulky odpisů řádek do Pohyby
5. přes zaúčtování majetku se dostanou položky do Uzávěrkových úprav
Musíte si to nastudovat sama, je důležité kartu správně nastavit. Obzvláště, když chcete sahat do r, 2018.
Vedete účetnictví? Pokud ano, tak problém je také v tom, že máte chybně hospodářský výsledek za r. 2018, vypočítaná daň bude zřejmě dobře, protože jste si uplatnila daňové odpisy na které máte nárok.
Obecně účetní a daňové odpisy se běžně liší, shodné jsou spíše vyjímečně.
Pokud ještě můžete do účetnictví r. 2019 tak bych to řešil jako "opravu chyby předchozího období", daňové dopady to nemá. A okomentovat v příloze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2020 14:14
Dobrý den,
je tu někdo, kdo pracuje s programem Money S3?
Potřebovala bych poradit ohledně odpisů...
V roce 2018 jsem zadala do majetku auto, dala jsem si vypočítat daňové odpisy, ale už ne účetní odpisy. Když si po zaúčtování odpisů vyjedu " seznam odpisů " , vyjede mi na konci rozdíl mezi daňovými a účetními odpisy...
Teď už to nejde dodělat a nevím, jak tuto chybu napravit....
Děkuji, K.