Náhrada mzdy od zaměstnavatele je za zameškanou pracovní dobu a počítá se 60 % z průměrné hodinové mzdy.
Ošetřovné se počítá 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu z posledních 12 ukončených měsíců. Platí se za kalendářní dny.
Pokud váš příjem v zaměstnání nebude dosahovat poloviny minimální mzdy, nebudete mít nárok na měsíční bonus. Jestliže váš roční příjem dosáhne poloviny minimální roční mzdy, dostanete bonus v RZD nebo DP po skončení roku.
1- máte-li teď 30.000 měsíčně, tak budete mít 18.000 měsíčně. 60% je malinko nad půlkou Vaší mzdy
2- OČR je za kalendářní dny
Porovnání:
20.000 hrubá - 15.850 čistá původní
12.000 hrubá - 10.335 čistá 60%
nemoc. na den 356 Kč, za 30 dní bude 10.680 Kč
EvaLi, moc děkuji, můžeme tedy, prosím udělat modelovou situaci i co se týká daňového bonusu a zaplacené daně? Hlavně mi jde o čistý příjem.
Řekněme, že čistý příjem je 30 tisíc.
Kolik bych dostala čistý příjem ze zaměstnání, v případě náhrady 60% a kolik v případě OČR (z toho příjmu se daň neplatí a v následném daňovém přiznání si mohu nárokovat daňový bonus, 3 děti). Nevyjde tedy varianta OČR ve finále lépe?
Moc děkuji
Linda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2020 12:54
Dobrý den, prosím, kdo máte jaké názory ohledně OČR v porovnáním s 60% náhradou od zaměstnavatele.
Mám možnost si vybrat, co mě napadá, tak:
1) Když půjdu na OČR, tak z příjmu nezaplatím daň a za ten měsíc budu mít nárok na daňové bonusy, které se mi z příjmů OČR neodečtou
2) Nevýhodou je, že nejsou proplaceny víkendy
Napadá vás ještě jiné porovnání? Děkuji
Linda