Podání DP

• (neregistrovaný)

21. 3. 2020 17:25

Dobrý den,

vím, že je to již asi jedno, ale měl bych následující dotaz.

V roce 2014 jsem pracoval od ledna do srpna u jedné firmy, poté jsem byl na pracovním úřadě do února roku 2015.

Při odchodu z práce na konci srpna 2014 mi byl vystaven formulář Potvrzení o příjmech ze závislé činnosti. Vím, že tyto formuláře se dávají pak novému zaměstnavateli, pokud bych u něj nastoupil v roce 2014, aby za mne za celý rok 2014 podal DP.
    Pokud jsem však k žádnému z-teli v roce 14 nenastoupil a byl na pracáku, měl jsem povinnost uvědomit o tom bývalého zaměstnavatele, aby za mě podal DP, protože byl vlastně v tom roce 2014 mým jediným zaměstnavatelem? Růžový papír jsem u něj podepsal.

Děkuji, Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2020 17:35

Líba (neregistrovaný)

Povinnost podat daňové přiznání jste neměl, protože jste měl u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka. Vaše daňová povinnost byla zálohou splněna. Mohl jste ho do 15.2.2015 požádat o roční zúčtování daní, protože to byl váš poslední zaměstnavatel v roce. Zaměstnavatel za zaměstnance nikdy daňové přiznání nepodává. To jste však mohl do 3 let udělat sám. Vrátila by se vám část zaplacené daně, protože jste nevyčerpal celou slevu na poplatníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).