!Má na to zaměstnavatel právo? Chce, abychom pracovali na 60%

• (neregistrovaný)

23. 3. 2020 10:01

Dobrý den, mám prosbu, zaměstnavatel chce, abychom pracovali na zento týden na 80% a příští na 60%. Mě se to tedy zdá celkem vyčůrané, když je překážka na straně zaměstnavatele, měl by poskytnout 60% a pracovník má zůstat doma. Zřejmě bude chtít, abychom podepsali snížení závazků. Jak z toho ven, jaká práva máme? Děkuji za názory.
    Linkik

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 3. 2020 13:12

xy (neregistrovaný)

co je na tom vyčůraného? že chcete být doma za 60 %? když můžete těch 80 % odpracovat?

• 23. 3. 2020 17:02

Linkik (neregistrovaný)

Ve chvíli, kdy jsou překážky v práci na straně zaměstnavatel a nemůže dát 100%, nastupuje přece par. 209, a musí poskytnout zaměstnancům min. 60% příjmu, těch 60% je přece překážka v práci na straně zaměstnavatele. Nebo se pletu?

• 23. 3. 2020 17:31

Aion (neregistrovaný)

Špatně si to vysvětlujete. Není to tak, že když zaměstnavatel nemůže dát 100 %, nastupuje § 209 a musí poskytnout min. 60 % příjmu, jak píšete.
      §§ 208 a 209 upravují 2 samostatné, odlišně koncipované překážky v práci na straně zaměstnavatele: podle § 208 je to jiná (ostatní) překážka v práci, podle § 209 je to částečná nezaměstnanost. Při obou těchto překážkách náleží náhrada mzdy ve stanovené výši, nikoliv 100 nebo nejméně 60 % "příjmu".
      Jedná-li se o překážku podle § 208, náleží 100 % průměrného výdělku a zaměstnanec se nemusí zdržovat na pracovišti.
      Jedná-li se o částečnou nezaměstnanost podle § 209, záleží na zaměstnavateli, jak rozhodne:
      - v jakém rozsahu může, resp. nemůže zaměstnancům přidělovat práci ve stanoveném nebo sjednaném rozsahu, (a tím pádem v jakém rozsahu zaměstnanci mohou pracovat),
      - v jakém rozsahu zaměstnancům bude náležet náhrada mzdy za hodiny, kdy jim nepřiděluje práci (min. 60 % průměrného výdělku).

• 23. 3. 2020 18:18

Linkik (neregistrovaný)

Děkuji moc za váš čas a detailní vysvětlení. Je to tedy tak, že např. jeden den bude mít zaměstnavatel pro mě např. práci na 5 hodin, tak dostanu za těch 5 hodin 100% mzdu a za zbytek 3 hodin min. 60%?
      Nebo 3 dny na homeofficu 100% a 2 dny, protože nebude mít práci, kterou by mi přidělil, náhrada 60%? Moc Děkuji

• 23. 3. 2020 18:27

Aion (neregistrovaný)

Ano, je to tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).