Zapomenutá faktura vystavená vloni

• (neregistrovaný)

24. 3. 2020 10:57

Dobrý den,
    mám fakturu vystavenou v loňském roce 2019 na částku 499Kč, ale nákladově patří do roku 2020 a hrazená byla taktéž až v roce 2020. Je velká chyba ji zapsat do účetnictví až letos? Již jsem podala daňové přiznání. Na dani se nic nemění, ale změnila by se mi rozvaha. Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2020 13:41

Mimi (neregistrovaný)

Já bych to tak nechala - v roce 2020. Napsala bych do toho - došlo v r.2020. Je tam tedy menší problém s DPH, ale tak si ji zaneste jako od neplátce, tj. vč.DPH a to neuplatňujte.

• 24. 3. 2020 15:33

. (neregistrovaný)

Proč by měl být problém s odpočtem DPH? Na uplatnění odpočtu DPH má plátce DPH nárok 3 roky. Pokud nepoužívá krátící koeficient na odpočtu DPH, tak může odpočet z daného plnění uvést do aktuálního Přiznání k DPH.
      Co se daně z příjmů týká, tak není uvedeno o jaké plnění se jedná. Pokud např. na nějakou službu, tak bych při takto nízké částce zauctovala plnění v účetnictví roku 2020 jako daňově neuznatelny náklad.

• 24. 3. 2020 15:48

ivka (neregistrovaný)

Moc, děkuji za názory. Ani jedna strana nejsme plátci DPH a jde o službu, která se uskutečnila až v roce 2020.

• 24. 3. 2020 16:05

. (neregistrovaný)

Pokud byla služba poskytnuta až v roce 2020, pak plnění patří do daňových nákladů v roce 2020. A to i kdybyste o faktuře účtovala již v roce 2019.
      PS. Doporučuji takto důležité informace psát již do prvního dotazu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).