Výplata dividend - hlášení plátce daně

• (neregistrovaný)

24. 3. 2020 16:40

Dobrý den,

od května 2019 zrušili standardní formulář Hlášení plátce daně o dani z příjmů vybírané srážkou a nahradili jej Oznámením o příjmech plynoucích do zahraničí.

Kde máme tedy uvést sraženou daň 15% jakožto právnická osoba, kterou jsme srazili fyzické osobě společníkovi při výplatě dividend. Do stejného formuláře, akorát tam bude všude vyplněno CZ?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 3. 2020 17:25

Brabec František (neregistrovaný)

Zdravím, možná se projeví moje neznalost, ale za české příjemce jsem hlášení nikdy neposílal, jenom za ty zahraniční.

• 24. 3. 2020 17:41

Hledal jsem historická znění § 38d, odst. 3 ZDP (dnes v § 38da) a v roce 2006 tam bylo "pouze zahraničních subjektů". Přehlédl jsem jiné ustanovení platící pro tuzemce? Opravdu nevím;-)

• 25. 3. 2020 8:29

Aneta M. (neregistrovaný)

Aha, tak to byla moje chyba. A kam se tedy vyplní sražení 15% daně PO za společníka při výplatě podílu na zisku? Ve vyúčtování daně vybíráné srážkou podle zvláštní sazby daně nechápu, jak by se to vyplnilo, když je to tam rozděleno na měsíce a toto je výplata zisku jednou za rok.

• 25. 3. 2020 23:12

Daň se uvede do měsíce, kdy byl podíl na zisku vyplacen, případně, kdyby nebyl vyplacen do 3 měsíců po schválení výplaty na valné hromadě, tak se daň vyplní do toho 3.měsíce po jejím konání. Jestli třeba srážíte i daň z DPP, tak jde oboje do jednoho vyúčtování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).