Hlavní navigace

DPH - corona ??

  • (neregistrovaný)

    25. 3. 2020 6:31

    Dobré ráno, jak je to teď s platbou DPH? Je nějaká úleva? Vím jen, že je úleva pro OSVČ - zálohy na ZP+SP. Moc děkuji za objasnění.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2020 7:12

      Patrik (neregistrovaný)

      Ohledně DPH žádná úleva ve smyslu odpuštění platby není avizována a domnívám se, že ani nebude. Pokud se ale nepletu, tak jsem letmo zachytil prominutí pozdní platby DPH, tj. pokud zaplatíte později, bude to tentokrát bez sankce. Nakonec ale DPH stejně budete muset zaplatit.

      Smůlu mají OSVČ, kteří jsou plátci DPH, třeba čtvrtletní, v lednu a únoru normálně fungovali a v březnu museli zavřít, nemají prodej. A protože jim teď došlo cashflow, tak nemají z čeho nakoupit zásoby nebo materiál a odečíst si DPH.
      DPH se platí stále i když bude válka...

      Menší plátci DPH pravděpodobně zkrachují.
      Pokud je OSVČ plátce DPH kůvli tomu, že prodává nebo nakupuje ze zahraničí a obrat má hluboko pod milion, tak nulové zisky kvůli koronaviru + platba DPH je likvidační.
      Stejně tak OSVČ, který musel v minulosti být plátcem DPH kvůli obratu nad milion a nezrušil to = protože by třeba musel vrátit DPH, kde si v minulosti nárokoval odpočet (což může být také likvidační, když vám skokově spadne obrat). Pro takové OSVČ bude DPH pravděpodobně nyní likvidační :(

      Patrik

    • 25. 3. 2020 9:33

      vladík

      Jediná možnost je požádat o posečkání s placením nebo o zaplacení DPH ve splátkách, měli by být vstřícní....ale co my víme ,že .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).