Bez znalosti všech dokumentů, které zmiňujete, nelze kvalifikovaně odpovědět.
Takže jen obecně:
Dodatek ke smlouvě je dvoustranné právní jednání, záleží na vůli jednajících osob, zda jej uzavřou. Zmíněný dodatek zřejmě obsahuje novou dohodu o výši mzdy, ale někteří zaměstnavatelé uzavírají dodatky a jejich obsahem je pouze informace o změně mzdy. Pokud je to dohoda a nepodepíšete, bude vám náležet mzda v původní výši
Prémiový řád je vnitřní předpis vydávaný s odvoláním na ust. § 305 ZP, zaměstnavatel jej vydává ve své kompetenci. Žádný zákon nezakazuje dva odlišné prémiové řády, ale zaměstnavatel musí zajistit rovné zacházení v oblasti odměňování, to je vyjádřeno zásadou, že za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty náleží stejná mzda.
Stejně tak může být u zaměstnavatele uzavřeno více kolektivních smluv a každá může upravovat jednotlivé složky mzdy odlišně.
I kdyby byla ve smlouvě dohodnuta vázanost smlouvy na konkrétní vnitřní předpis, čemuž nevěřím, takové ujednání by zaměstnanec mohl sice považovat pro něho za výhodné, ale v širších souvislostech nevynutitelné = zaměstnavatel by i tak mohl svůj vnitřní předpis změnit.
Mockrát děkuji za reakci. Ano, máte pravdu, dodatek se týká dohody o vyšší základní mzdě s návazností na nový prémiový řád. Po porovnání s mou aktuální smlouvou je patrné, že pokud dodatek podepíši, vydělám si měsíčně přibližně o 3000 - 4000Kč méně, než při aktuální smlouvě.
Pravděpodobně to zaměstnavatel chce, jak jste zmiňoval, uhrát právě na diskriminaci těch, kteří mají nové smlouvy.
Rozumím tomu, že jelikož se jedná o dvoustranný právní akt, je mi jasné, že podepsat není mou povinností, má ale zaměstnavatel právo mě za nepodepsání toho dodatku nějakým způsobem napadnout ? např. ve smyslu, že semnou rozváže pracovní poměr ? (smlouvu mám na dobu neurčitou)
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2020 0:24
Dobrý den, mám dotaz ohledně dodatku k pracovní smlouvě. Zaměstnavatel nám teď dává podepsat všem zaměstnancům dodatky o zvýšení základní mzdy, ale s nárokem na vyplacení prémií dle nového prémiového řadu, který není tak výhodný, jako je ten stávající i přesto, ze teď máme základní mzdu nižší. Ti, co nastoupili na začátku roku už mají novou smlouvu a jsou placeni dle nového prémiového řadu a podle zaměstnavatele zákon neumožňuje, aby ve firmě fungovali dva odlišné prémiové řády a chce, abychom všichni, se starou smlouvu přešli na novou. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jsem povinnen takový dodatek podepsat ? A jestliže bych ho nepodepsal, může mi zaměstnavatel dávat mzdu dle nového prémiového řadu, který se váže k těm novým smlouvám ? nebo se musí držet toho prémiového řadu, který platil, když jsem smlouvu podepsal ?
Děkuji mockrát za odpověď.
:)