Musí to být nutně nové prohlášení? Předpokládám, že má podepsané prohlášení na rok 2020. Nestačilo by do změnové části pouze napsat změnu, že např. od 1.4.2020 dochází ke změně pracovněprávního vztahu z PP na DPP, jedná se o bezprostřední navázání dalšího vztahu a podpisem této změny bere i na vědomí a zároveň prohlašuje , že od 1.4.2020 nesmí mít a nemá podepsáno prohlášení jinde.
U starého prohlášení jsem nechávala vypsat nové políčko. U nových (zjednodušených) prohlášení nechávám vypsat nové prohlášení. Tak to dělám já, jestli to je správný postup nevím.
No právě. Dříve na to stačil jeden papír, teď by se tedy papíry hromadily.
V prohlášení je toto:
Podle § 38k odst. 8 zákona oznamuji změny v již uvedených skutečnostech pro uvedené zdaňovací období
§ 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(8) Dojde-li během roku ke změně skutečností rozhodných pro výpočet záloh na daň a daně nebo ke změně podmínek pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění, je poplatník povinen oznámit je prokazatelně (např. změnou v prohlášení) plátci daně nejpozději poslední den kalendářního měsíce, v němž změna nastala nebo v němž bylo o změně rozhodnuto. Plátce daně zaeviduje změnu ve mzdovém listě.
Skutečnost rozhodná pro výpočet záloh na daň je možná i změna pracovněprávního vztahu, který bezprostředně následuje u téhož zaměstnavatele a tedy si myslím, že by do změnové části mohlo být toto uvedeno, bez nutnosti vyplňování dalšího papíru.
Chtělo by to potvrzení nebo vyvrácení nějakého pracovníka FÚ.
Jako změna se mi to nejeví. Myslím si, že změnou je myšleno např. ukončení studia, odnětí invalidního důchodu....Tady je nová skutečnost, nový pracovněprávní vztah, proto nové prohlášení. Ale jak píšete, nikde odpověď asi nenajdeme a každý pracovník FÚ při kontrole může mít jiný názor. Ale jsem přesvědčena, že vypsáním nového prohlášení se nic nepokazí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2020 9:29
Dobrý den,prosím vás zaměstnanec k 31.3.odesel na předčasný důchod,od 1.4.ale bude ve firmě pracovat na dohodu o pp s příjmech do 7000kc, hrubého,na hpp měl podepsané prohlášení k dani,musí s novým prác.pomerem podepsat nové prohlášení?dekuji