Pochopila jsem, že zrušili ve zkušební době. Proč by dávali výpověď? Nenapadá mě žádný důvod pro výpověď.
Pravděpodobný je takový, jaký by byl, kdyby vrozhodném období pracoval. Rozhodné období je předchozí čtvrtletí, což jsou měsíce říjen-prosinec 2019. Kdyby v tomto období pracoval, pravděpodobně by měl příjmy 3 x 25000 a odpracoval by pravděpodobně 528 hodin. Průměr by tedy pravděpodobně byl 75000/528.
Samozřejmě znám způsob, který napsala xJ, vím i to, co píšete Vy. Také už jsem toto vše mnohokrát psala. Podělit měsíční mzdu průměrným počtem hodin v měsíci (při pracovní době 40 h týdně) nebo podělit čtvrtletní mzdu čtvrtletní počtem pracovních hodin se od sebe až tak neliší, v prvním případě vyjde o kačku vyšší. A jasně, další způsoby jsou možné. Už když jsem to psala jsem si pomyslela, že budete takto reagovat, natolik už Vás zde znám. Odpověděla jsem co nejjednodušeji a nejrychleji a schválně jsem napsala např, což znamená například.
Žádné například, ale zejména.
Nejde o to, aby bylo odpovězeno co nejjednodušeji (podle vás) a nejrychleji, ale SPRÁVNĚ. Slovo například to nespasí, pokud nevíte, neodpovídejte. Asi nemáte dost zkušeností s aplikací právní úpravy a zejména se soudními spory o výpočet pravděpodobného výdělku.
Všechno vím a kaju se, že jsem nepopsala všechny způsoby určování pravděpodobného průměrného výdělku. Se soudními spory zkušenost nemám. Mám zkušenost jen se sporem s úřadem práce, kdy zaměstnanec nastoupil v lednu, ještě v tomtéž 1. čtvrtletí končil a úřednice trvala na tom, že pravděpodobný průměrný hodinový výdělek (z kterého vycházel výpočet pravděpodobného měsíčního čistého výdělku pro výpočet podpory) musí být vypočítaný ze skutečných výdělků a odpracovaných hodin toho 1. čtvrtletí, ve kterém zaměstnanec nastoupil a v němž i skončil.
Přičemž ale jeho pravděpodobný hodinový výdělek nebyl určený tak, jak jsem napsala výše v odpovědi, ale byl stanovený podle hodinového průměrného výdělku pro 1. čtvrtletí zaměstnance, který celé předešlé čtvrtletí vykonával tutéž práci, měl stejnou základní mzdu jako ten nově nastoupivší a dostal ve 4. čtvrtletí odměny. A navíc ten nový zaměstnanec celé 4. čtvrtletí pracoval v té firmě, ale byl zaměstnancem agentury, ale mzdu, odměny a vše měl jako kmenoví zaměstnanci té firmy. To také bylo vzato do úvahy, prostě jeho průměrný h výdělek za 4. čtvrtletí odpovídal hodinovému průměru toho kmenového zaměstnance. A ještě jsem tento postup určení pravděpodobného hodinového výdělku pro 1. čtvrtletí (tedy čtvrtletí, ve kterém do firmy nastoupil jako kmenový zaměstnanec) i zkonzultovala s vedením.
Ten skončený zaměstnanec dostal v tom 1. čtvrtletí nějakou větší odměnu a měl hodně přesčasových příplatků, takže hodinový průměr, vypočítaný ze skutečnosti 1. čtvrtletí byl vyšší než ten určený pravděpodobný. Protestoval, podal stížnost i na ÚP a ÚP nařídil pravděpodobný hodinový výdělek změnit. No, dopadlo to tak, že po podrobném vysvětlování postupu a odkazování na Zákoník práce jsme všichni kapitulovali, potvrzení bylo předěláno dle přání ÚP (tzn. vyšel vyšší čistý pravděpodobný měsíční výdělek) - a z toho mu vypočítali podporu. Firmu to peníze nestálo, tak nemělo cenu to hnát někam výš. Ovšem hodinový pravděpodobný já musím určit už při nástupu, protože již v prvním měsíci má třeba placenou dovolenou, přesčasové příplatky apod. Takže dovolená a příplatky mu byly placené tím zpočátku určeným pravděpodobným hodinovým průměrem. To už ÚP ani zaměstnanec nerozporoval - asi to nikoho nenapadlo - a ani nevím, jak by si asi tak představovali řešení, kdyby měl být v lednu použitý hodinový průměr, který by byl vypočítaný z výdělků a odpracovaných hodin celého 1. čtvrtletí. To jen tak pro zajímavost, pokud se Vám to zdálo dlouhé, tak se omlouvám, ale tehdy mě to dost namíchlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2020 10:13
Dobrý den,
prosím o radu, byl jsem zaměstnán od 1.1.2020, smlouva na rok s 3 měsíční zkušební dobou. Ve zkušební době jsem dostal výpověď k 16.3.2020, prosím mám nárok na nějakou dovolenou, děkuji