Zdravím, čím kratší zákon, tím delší výklad, čím delší zákon, tím ještě delší výklad. Podstatné je, zda došlo k omezení činnosti (příjem není sám o sobě rozhodující) a to zejména z některého z 5 vyjmenovaných důvodů. Je to na vyhodnocení žadatele a vyplacený bonus podléhá případné kontrole správce daně. Druhá věc je, jestli si to někdy někdo "dovolí" kontrolovat.
Ale pokud ano, určitě začne "operativně" předmětem činnosti a porovnáním příjmů 2020-2019. A kdyby to bylo teoreticky na mě, taky bych byl "zvědavý" na ty nejrychlejší žadatele, protože jak hodnotit období, které ještě neskončilo?
věřte tomu, že si to dovolí kontrolovat. zejména u takových oborů, kterých se nemusela krize týkat. divil byste se, kolik OSVČ, kteří logicky mají naopak velmi zvýšené tržby už požádalo a rovnou až do konce dubna - OSVČ provozující galanterie, lékárny, drogerie... a nevím, jak u vás, ale u nás očividně měli zákazníků od vyhlášení nouzového stavu mnohem více v těchto oborech. já chápu ty rychlé žadatele z oborů pohostinství, kadeřnictví apod. tam je jasné, že si do dubna nevrznou.
na rozdíl od vás daňoví poradci radí těm, kteří nemusí mít zavřeno, aby zvážili, zda opravdu mají pokles a zda je to vinou epidemie.
Možná jsem přesně neporozuměl nebo se špatně vyjádřil, ale já u všech forem podpory velice vyzývám ke zdrženlivosti - ať žádá jen ten, kdo opravdu potřebuje, platit to jednou budeme všichni.
Teď budu třeba usilovně hledat pádný protiargument na "A proč né já, když ANO i socani už si na rouškách z Číny nahrabali miliardy?"
Ale ten začátek myslím naprosto vážně.
OT. Jen pro info - odpověď daňové poradkyně na tento dotaz
stránky podnikatel.cz z Poradna sekce Daně a účetnictví
https://www.podnikatel.cz/poradna/dane-a-ucetnictvi/2194/
Jen pro odlehčení, jde-li to vůbec - třeba toto:
zákon:
"nemohl tuto činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření"
rozumí se:
"nemohl tuto činnost zcela nebo z části vykonávat NAD MÍRU OBVYKLOU ….. v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření"
(= nemohl dělat tak, jako je zvyklý normálně)
anebo
"nemohl tuto činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru OBVYKLOU V DUSLEDKU ohrožení zdraví nebo krizových opatření"
(=nemohl dělat víc, než jak je to obvykle při ohrožení zdraví a v krizi možné - v tom případě nikdo nedostane nic?).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2020 12:08
Dělal jsem a dělám jako OSVČ z domova. Moje žena je zaměstnanec, ale aktuálně nuceně dělá taky jako zaměstnanec z domova. Oba se nyní staráme o dvě předškolní děti, které by jinak chodily do školky. Můj příjem neklesl, ale kdybych se nestaral o děti, asi bych vydělal víc. Mám nárok na kompenzační bonus?