Ještě jsem teď zjistila, že mi zaměstnavatel uplatnil děti pouze v prosinci, takže když vyplním v tabulce za obě děti 4 měsíce, vyjde mi ještě 10077 daňový bonus. v celkovém výpočtu mi tedy dokonce vychází 12 127 Kč přeplatek.
Můžete se mi prosím někdo kouknout, zda je ten výpočet správně? Děkuji. :-)
Pokud jste za rok 2019 neměla příjem ze zaměstnání a podnikání alespoň ve výši 80.100,-Kč, tak nemáte vůbec v Přiznání k dani z příjmu FO 2019 nárok na daňový bonus na děti. A daňový bonus, který jste obdržela v zaměstnání, budete muset v případě podání Přiznání k dani z příjmu FO 2019 při nízkém příjmu vrátit.
Aha, tak teď mám 2 protichůdné informace :-o
bylo mi řečeno, že vyplacené bonusy se nevrací.
Tak to jsem z toho zase jelen. Ale i tak děkuji za odpověď. :-)
Zaměstnavatelem vyplacené bonusy by se nevraceli pouze v případě, že by Vám zpracovával roční zúčtování záloh daně 2019 zaměstnavatel na základě Vaší žádosti, podané do 15.2.2020.
Ale pokud podáváte Přiznání (ať již máte povinnost podat DAP nebo podáváte DAP dobrovolně), tak v případě nedosažení ročního příjmu 80.100,-Kč ze zaměstnání a z podnikání musíte vyplacené daňové bonusy vrátit.
Ještě by se daňové bonusy nevraceli pokud byste nežádala zaměstnavatele o RZD nebo byste nepodávala DAP.
Kdo si uplatňoval daňové zvýhodnění na děti do doby, než jste začala uplatňovat daň.zvýhodnění u sebe v zaměstnání? Nemohl by si je uplatnit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2020 18:03
Dobrý den,
prosím o radu.
Jsem maminka na mateřské dovolené, ale od září jsem nastoupila do práce.
Vzhledem k tomu, že jsem měla plat za plný úvazek, uplatnila jsem slevu na děti u zaměstnavatele. Zaměstnavatel mi tedy za ty 4 měsíce celkem strhl 2050Kč na zálohách na daň a vyplatil ještě 1459 Kč na daňových bonusech.
Jenže teď při ročním vyúčtování daní nastává problém. Za ty 3 měsíce jsem samozřejmě nevydělala polovinu minimální mzdy za celý rok, tedy těch 80100, abych měla nárok uplatnit si děti. Daňovém bonusy ze zákona vracet nemusím, ale jak to správně vypsat v Přiznání? Mám uvést děti v tabulce č.2 a zapsat počet měsíců 4? Protože pokud je tam neuvedu, prostým sčítáním a odčítáním mi vyjde přeplatek 591, ale tím pádem bych daňové bonusy vrátila. Dle mého názoru by mi měli vrátit celou zaplacenou zálohu na daních. Jen si nejsem jistá, zda ty děti mohu takto v Přiznání uvést, když nesplňuji podmínku 80100 Kč příjmů v daném roce.
Děkuji mnohokrát.