Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2020 15:43
Je mi jasné, že syn OSVČ má nárok na kompenzaci z hlediska toho, že má vedle toho pouze malou (hluboce pod 10 000) DPP, která navíc byla přerušena. Příjmy mu klesly, protože jsem přes něj dělal nějaké zakázky na vedlejšák jako spolupracující osoba a momentálně nejsou. A sám měl nějaké brigády v oboru placené jako OSVČ.
Ale ani tak to nezakládá za loňský rok účast na důchodovém pojištění jako vedlejší činnosti (o pár tisíc).
Stačí podle vás registrace jako OSVČ, nebo musí být splněno minimum pro pojištění vedlejší činnosti?
Není mi to jasné z textu zákona 159/2020 Sb. o kompenzačním bonusu... :
§2 odst 1: Subjektem kompenzačního bonusu je OSOBA SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÁ PODLE ZÁKONA UPRAVUJÍCÍHO DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ, pokud nejde o osobu vykonávající činnost, v jejímž důsledku je tato osoba účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec.
Jenže v zákonu 55/1995 Sb. jsou dvě kategorie:
OSVČ a OSVČ účastna pojištění .... (Pokud vedlejší činnost nepřekročí minimální pojištění, není pojištěná). Zatím váháme, jak podáme DP + hlášení ČSSZ+ZP...