Rodič.příspěvek a nová PPM

• (neregistrovaný)

16. 4. 2020 14:23

Dobrý den, prosím o konzultaci.
    Žena je zaměstnaná, t.č. na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek, prvnímu dítěti je 17 měsíců. Ještě nějaká částka do 300000 schází. V 20.6. má pravděpodobné datum porodu druhého dítěte.
    Rodičovský příspěvek končí začátkem pobírání PPM, říkám to dobře? Takže když na PPM nastoupí 9.5. (tj. 42 kal. dnů před), dostane poměrnou část RP za 1.-8.5. a od 9.5. PPM? A co když pobírá celoměsíční RP vyšší, než bude její celoměsíční PPM? Např. RP pobírá 25000 Kč měsíčně, denní částka PPM by činila 645 Kč. Jakou částku celkem dostane za květen?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2020 15:11

Kara1 (neregistrovaný)

Děkuji, potvrdila jste mi moji úvahu. A když se v tom případě rozhodne pro nástup na PPM až od 2.6.? Nebo až ode dne porodu? Pak bude tatáž situace jako v květnu, tj. rodičák se zastaví dnem nástupu na PPM a za červen dostane PPM + tolik rodičáku, aby celkem za červen dostala 25000, je to tak?
      Samozřejmě vím, že když na PPM nastoupí později než 42 kal. dnů před, pak nebude PPM pobírat 196 dnů, ale bude doba pobírání PPM o ty dny kratší. Ale jinak je moje úvaha správná?
      Nebo to má nějaké úskalí?

• 16. 4. 2020 15:19

xJ (neregistrovaný)

Jestli jsem správně pochopila zákon, tak za květen by dostala na RD pouze rozdíl mezi 25.000 a vyplacenou PPM.
      PPM za květen 645,- x 23 dnů = 14.835
      RD 25.000 - 14.835,- = 10.165,-

(3) Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění. Jako nárok na nemocenské podle věty první se posuzuje nárok na náhradu uvedenou v § 5 odst. 1 písm. b) bodu 53i).

Ale možná se mýlím.

• 16. 4. 2020 16:07

Kara1 (neregistrovaný)

Nemýlíte, píšete totéž, co Líba a tak to chápu také. A jak se díváte na můj další dotaz, ohledně nástupu na PPM v průběhu června (ne od hned od 1.6.)? Já vidím stejný postup jako v květnu, co myslíte? Čili pokud na PPM nastoupí později, vyjde jí to finančně lépe. Protože kdyby na PPM nastoupila v květnu, v červnu dostane PPM. Kdežto když na PPM nastoupí až v průběhu června, dostane PPM (645 x počet červnových kal.dnů PPM) + tolik rodičáku, aby celková částka činila 25000.
      A na PPM může přece nastoupit později než 42 dnů před, i když na ni nenastoupí z výkonu práce, ale z rodičovské (a při pobírání rodičáku), ne?
      Uvažuju správně?

• 16. 4. 2020 16:48

xJ (neregistrovaný)

Nejsem si jistá, neměla by se potom brát v úvahu délka pobírání PPM?

nárok na PPM 22 týdnů: značí poslední den nároku na peněžitou pomoc v mateřství

a) ode dne porodu u zaměstnankyně, která vyčerpala v mateřské dovolené před porodem méně než
      6 týdnů a nešlo o případ, kdy porod nastal dříve než určí lékař

• 16. 4. 2020 17:50

Kara1 (neregistrovaný)

Délka pobírání PPM není při pozdějším nástupu 22 týdnů. To myslím platívalo kdysi. Teď platí, že se PPM při pozdějším nástupu na ni vyplácí do toho dne, který by byl posledním, kdyby na ni nastoupila v termínu. Např. když na PPM nastoupí 37 dnů před předpokládaným dnem porodu, tedy o 5 dnů později, výplata PPM není 196 kal. dnů, ale jen 191. Prostě skončí 196. dnem od 42. dne před předpokládaným dnem porodu. Tak si vysvětluji § 34 Zákona o nemocenském pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).