Už jsem se dočetla, že za RD nevzniká ale vzniká za dobu PPM.
Mám situaci, kdy nastoupila zaměstnankyně do PP a hned za měsíc šla na nemoc a byla nemocná až do porodu, nešla na PPM ale rovnou na RD. Pak porodila další dítě a to už tu mám PPM od 1.8.17 - 28.2.18 pak zase RD. Kolik dní jí vznikne za tu dobu PPM?
děkuji.
Kolik dní nevím, proto se ptám. Na internetu, že z hlediska nároku na dovolenou se považuje mateřská dovolená za výkon práce.
Stačí odpracovat 60 dní, aby vznikl nárok na plný počet dní v roce.
tz. PPM od 1.8.2017 do 28.2.2018 to je za rok 2017 20 dní a za rok 2018 část, ale to nevím jak vypočítám. Uvažuju správně? děkuji moc
Od 1.1. - 31.7.2017 čerpala RD?
Požádala o čerpání dovolené od 1.3.2018?
Nestačí si zjistit, že zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.
K vašemu dotazu se váží ještě § 217 odst. 5 zákoníku práce o čerpání dovolené (proto dotaz, zda požádala o čerpání dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na konec MD) a § 223 o krácení dovolené.
Zřejmě na MD nastoupila během srpna a skončila během února, ale ve vašem systému je to od prvního do posledního. Někde bude založená kopie žádosti o PPM nebo se obraťte na OSSZ. Možná by vám mohla pomoci i sama zaměstnankyně. Bez přesných dat se nehnete, protože v roce 2017 bude krácení o 3/12 nebo o 4/12. Za rok 2018 je také teoretická možnost nároku na 1/12 nebo 2/12.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2020 19:06
Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu. Když je zaměstnanec na RD vzniká nárok na dovolenou? děkuji