Já si tím právě vůbec nejsem jista. Všude se píše jen o tom, že čssz proplací ošetřovné ve dny pracovního klidu a o svátcích, ale ani jeden článek se nevěnuje tomu, že by si zaměstnanec moh sám určit jestli chce ve svátek proplati ošetřovné nebo náhradu za svátek (což je pro něj logicky výhodnější).
Nemyslím si že by zaměstnavatel musel proplácet státní svátek když má zaměstnanec OČR. Proplatit musí pouze dny které odpracoval. To že si o ošetřovné za svátek nepožádá je jeho věc.
Tak jsem na svůj dotaz obdržela z ČSSZ toto stanovisko:
Ošetřovné bude náležet v rámci daného měsíce vždy za dny, ve kterých byla poskytována péče, tj. vyplatí se za ty dny, ve kterých je péče poskytována.
Po skončení daného měsíce se na zvláštním tiskopisu „Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“, uvede, ve které dny byla péče poskytována. Není na překážku výplaty ošetřovného, aby zaměstnanec v některé dny vykonával práci pro zaměstnavatele. Za tyto dny pak dostane namísto ošetřovného mzdu nebo plat. Pokud tedy ve dnech 1.5 a 8.5. pečovat nebude, bude mu náležet náhrada mzdy za svátek.
Dobrý den, ještě k tomu ošetřování ve svátek, jelikož svátky teď připadají na pátky a nechali bychom si je tedy proplatit místo OCR a pak znovu nastoupili na OCR, což je sobota, tak podle mě nebude placený víkend až tedy od pondělí, jelikož se nesmí nastoupit na OCR o víkendu,nebo jak to je, neví někdo? Děkuji Alfi
Dobrý den, mám podobný dotaz u ošetřovného ohledně svátků. Zaměstnanec pracuje od pondělí do pátku denně 8 hodin. Je odměňován měsíčním platem. Na svátky v měsíci dubnu by mu připadla plánovaná směna. Je na ošetřovné od 13. 3.2020. V průběhu ošetřovného některé dny během měsíce dubna pracuje. Můj dotaz: pokud by uvedl ve "Výkazu péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení" za duben 2020, že ve svátky 10.4.2020 - pátek a 13.4.2020 - pondělí o dítě nepečoval, a chtěl by svátky proplatit, musím mu je proplatit a ošetřovné za sobotu a neděli 11. a 12.4.2020 nenáleží?
Děkuji předem za odpovědi
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2020 8:06
Dobrý den,
zaměstnanec čerpá covid19 ošetřovné, v jehož průběhu některé dny v případě zajištění hlídání pracuje. Pokud mi ve výkazu péče za měsíc květen uvede, že 1.5 a 8.5. o dítě nepečoval tudíž mu nebude náležet dávka ošetřovného, mohu mu proplatit tyto dva dny svátku? (zaměstnanec s měsíční mzdou).
Předem děkuji za odpověď