Nenapsala jste, v jakém rozsahu jste MD čerpala (budete čerpat). Také nepíšete o tom, že máte v úmyslu zaměstnavatele o dovolenou požádat tak, aby na MD bezprostředně navazovala.
Jste moc hodná, ale ještě mně to nedá. Pokud jsem to správně pochopila, tak když na PPM jsem nastoupila někdy koncem srpna asi 28.8.2019 tak si myslím, že mám nárok za rok 2019 na 4/12, v srpnu ne. Celkem mě to vyšlo 6/12 tj. 12,5 dne z 25 dní celkové dovolené. Děkuji Vám za info pro mě cenné.
To se ale počítá úplně jinak. Pokud jste nastoupila v srpnu , tak jste do konce roku "odpracovalal" mateřskou dovolenou (která se považuje za výkon práce z hlediska nároku na dovolenou) víc jak 60 dní, takže vzniká celoroční nárok, který se bude za dny, které jste zameškala předchozí rodičovskou dovolenou, krátit. Od oka to může být tak 140 - 160 dní. Za prvních 100 zameškaných dní se krátí o 1/12 a každých dalších 21 zameškaných dní o další 1/12. Takže např. když to bude min. 142 zameškaných dní, tak se bude krátit o 3/12 a tedy nárok na 9/12 atd.
V roce 2019 jste čerpáním MD "odpracovala" víc jak 60 dnů, tak že vám vznikl nárok na celoroční výměru dovolené za rok 2019, která ale bude krácena o neodpracované dny na RD. 2019 to vychází na krácení o 4/12, tedy nárok by byl na 16,5 dne dovolené za rok 2019.
Za 2020 bude nárok na dovolenou za odpracované dny. Od 1.1.2020 - do 10.3.2020 je to 50 dnů a to je nárok na 2/12, tj. na 4 dny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2020 11:01
Prosím, mám dotaz, jsem na mateřské dovolené, končí mně PPM a budu pobírat RP. Na první jsem byla 2 roky, nyní jsem na druhé, mezi mateřskýma jsem nepracovala. Mám nárok od zaměstnavatele na nějakou řádnou dovolenou? Děkuji za odpověď.