Dobrý den, 80 % platí jen v případě označovaném "nařízené" karantény lékařem, myslím, že nařízenou karanténu by měla mít nejméně třetina zaměstnanců. Jinak platí 60% a jen za pracovní dny v měsíci, kdy existovala překážka na straně zaměstnavatele. Tedy často to za březen u firem nebývá celkový počet pracovních dní za tento měsíc.
Ano, v předchozím příspěvku jsem se uklepla. Místo 80% mělo být 60% dle dotazu. A předpokládala jsem, že tazatele zajímá, jakou bude mít mzdu za duben, proto jsem navrhovala celý měsíc.
Můžete mi dát, prosím, paní Libo nějaký příklad, jak to spočítat? Vezmu tedy např. ten průměr, který mám, 218,17x60pr., to mi vyjde 130,90 x 8 x 20= 20 944 což je hrubá mzda, vypočítám čistou a vydělím počtem odpracovaných dnů, abych zjistila jaká výše náhrady čistého je na den?
Moc díky
Počítat čistou mzdu za den je hodně matoucí. Každý má jiné daňové podmínky a ty se odvíjejí od měsíčního příjmu.
Řekněme, že jde o duben a máte 8hodinovou pracovní dobu.
60% z 218,17 je 130,90 Kč, duben má 176 hodin.
130,90 x 176 = 23.039
ZP = 1.037
SP = 1.498
Za předpokladu, že máte podepsané prohlášení a neuplatňujete žádné slevy a daňové zvýhodnění:
23.039 x 1,338 = 30.826
30.900 x 0,15 = 4.635
4.635 - 2.070 = 2.565 = daň po slevě na poplatníka
23.039 - 1.037 - 1.498 - 2.565 = 17.939 čistá mzda
Náhrada se vypočítá v hrubém. Tato hrubá částka za 60% náhradu plus hrubá mzda za práci, prémie, náhrada za dovolenou, za lékaře apod. = celková hrubá. Z toho je srážka 4,5% ZP a 6,5% SP. Takže Hrubá částka za 60% náhradu mínus 11% (SP a ZP) mínus daň - a zde je ten problém, jak vypočítat daň, která se vztahuje pouze k té hrubé částce náhrad. Protože daň se vypočítá tak, že se vezme celkový daňový základ (tj. celková hrubá plus odvody zaměstnavatele), ten se zaokrouhlí na stovku nahoru a z toho 15% a tato daň se poníží o slevu na poplatníka a další uplatňované slevy.
Takže vypočítat daň po slevě a zhruba její poměrnou část odečíst od té náhrady (a odečíst těch 11% pojištění) a zjistíte, kolik čistého z té náhrady zbude.
K čemu to potřebujete vědět?
A ano, hodinový průměr pro 2. čtvrtletí je vypočítaný z údajů 1. čtvrtletí.
No tak jsem Vám návod napsala, jak si to přibližně spočítáte.
Jinak ale opravdu umíte spočítat, kolik byste dostala ošetřovného? To se vypočítává ne z průměru, ale z redukovaného průměru a nově má činit ne 60% z toho redukovaného průměru, ale 80%. A náleží za každý kalendářní den, nejen za pracovní. Nesrovnávala jsem to u nikoho, ale myslím, že vyjde lépe to ošetřovné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2020 15:57
Dobrý den, jak přesně vypočítám 60% čisté náhrady. Ve výplatním pásce mám použitý průměr 218,17. Děkuji, Maky