Částečná nezaměstnanost - svátek

• 23. 4. 2020 8:52

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně částečné nezaměstnanosti a proplaceného svátku, který byl nyní v dubnu.
    Máme dvě skupiny zaměstnanců. První co má měsíční mzdu (svátek je vždy zaplacen v základní mzdě). Dočetla jsem se tady, že pokud nebude pracovat z důsledku částečné zaměstnanosti, měl by i za svátek obdržel 60% náhrady mzdy. Když např. by tedy byl zaměstnanec s měsíční mzdou doma celý měsíc, chápu, že i za svátek by měl dostat těch 60%. Jak to ale je, když je to různě na střídačku, jednou práce je, pak ne, např. Pracuje 2 dny v týdnu, 3 dny nepracuje?
    Pak tady máme zaměstnance, kteří jsou odměňováni hodinovou mzdou. Tzn., za svátek normálně dostávají náhradu mzdy. Jak je to, prosím, u této skupiny lidí. Když jsou doma celý měsíc, dostanou těch 60% podle par 209ZP? Co když opět např. do 9.4. pracují, pak ne a začnou např. až 20.4.. Jak jim budou proplaceny ty svátky 100%?
    Prosím, neměli byste odkaz, snažila jsem se dohledat, ale vůbec nemohu najít. Vím, že tady se již taky řešilo, ale úplně to nevím, na těchto případech.

Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2020 18:53

avokin

Dobrý den, děkuji za zaslání. A znamená to tedy, pokud bude proplacena náhrada mzdy 60% i za tento svátek, jako za ostatní prostoje, že je možné na tuto náhradu mzdy za svátek, požádat ÚP o refundaci mzdy v programu Antivirus? Nebo to možné není? Předem moc děkuji.

• 24. 4. 2020 7:08

Zuzka (neregistrovaný)

Dobrý den,
      úřad práce mi na tento dotaz odpověděl, že neví, že se poradí a dají mi vědět. Zatím se nikdo neozval. Nicméně, žádala bych v Antiviru i za ty svátky - zaměstnanci nepracovali z důvodu překážky na straně zaměstnavatele (ten svátek bych považovala za vedlejší).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).