Placení kartou

• (neregistrovaný)

24. 4. 2020 10:27

Zaměstnanec platí soukromou kartou firemní náklady , na dokladech je evidentní , že je to pro ekonom. účely.. je možno vyplácet z pokladny v hotovosti a uplatním i DPH? Názory se různí na tuto problematiku a i naše daňová poradkyně tvrdí, že se DPH v tomto případě nemůže uplatnit. Můžete mi prosím poradit, kde to najdu v jakém zákoně a dokázat, že se to může uplatnit a vůbec v dnešní době. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2020 10:52

. (neregistrovaný)

Takže zaměstnanec nenakoupí např. kancelářské papíry do firmy, papíry co jsou zapotřebí pro vytisknutí faktuy / objednávky / daňového přiznání / ... jen proto, že nemá u sebe dostatečnou hotovost - ale jen svoji platební kartu a protože zrovna nedostal od firmy v hotovosti zálohu?
      PS. Najděte si jiného daňového poradce, který bude více v reálu.

• 24. 4. 2020 10:58

Petik (neregistrovaný)

Děkuji vám za váš názor, přesně tohle si myslím, ale názory účetní nikdo neposlouchá. A nevíte, kde to najít v jakém zákoně? Dnes jsem volala známé na FÚ a ta mi řekla, že v tom taky nevidí problém. Musím to mít podložené.

• 24. 4. 2020 11:03

. (neregistrovaný)

A co kdybyste to obrátila - ať daňová poradkyně uvede §§, podle kterých nelze uplatnit v této situaci odpočet DPH. Anebo - uvedla je?

Také můžete požádat firmu, aby nastavila pravidla tak, že se žádnému zaměstnanci ani jednateli ani jiné osobě nebude z firemní pokladny ani z banky proplácet nic, co bude placeno soukromou platební kartou či hotově. Ale že se VŠE bude proplácet pouze na základě faktury převodním příkazem.

• 24. 4. 2020 11:09

Petik (neregistrovaný)

Jj, tak to je dobrá rada.. moc děkuji, tohle se podle mě řešilo před 20lety, ale v dnešní době to snad ani jinak nejde. Děkuji za vaše názory.

• 24. 4. 2020 11:31

Lenka Fu. (neregistrovaný)

A co by asi tak dělala tato poradkyně v tomto případě - majitel firmy objednal materiál na dobírku, přepravní služba dorazila když jsem byla v kanceláři jen já a řidič odmítl platbu hotově (ani se nedivím). Tak jsem zaplatila svojí kartou a peníze jsem dostala z pokladny. Přece nenechám objednané zboží odvézt zase zpět. K firemnímu účtu platební kartu nemáme, zatím jsme to ani nepotřebovali.

• 24. 4. 2020 11:31

. (neregistrovaný)

Pokud to jsou výdaje do 10.tis.Kč, kde není zapotřebí pro odpočet (řádný) daňový doklad, tak bych odpočet DPH uplatnila.
      Problém by mohl nastat v případě, kdy by se jednalo odpočet DPH u daňových dokladů NAD 10.tis.Kč a na daňovém dokladu by byl uveden jako příjemce plnění zaměstnanec a ne firma.
      PS. podívejte se do své peněženky, můžete HOTOVĚ zaplatit tiskárnu pro firmu za 9.999 Kč?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).