Takže zaměstnanec nenakoupí např. kancelářské papíry do firmy, papíry co jsou zapotřebí pro vytisknutí faktuy / objednávky / daňového přiznání / ... jen proto, že nemá u sebe dostatečnou hotovost - ale jen svoji platební kartu a protože zrovna nedostal od firmy v hotovosti zálohu?
PS. Najděte si jiného daňového poradce, který bude více v reálu.
A co kdybyste to obrátila - ať daňová poradkyně uvede §§, podle kterých nelze uplatnit v této situaci odpočet DPH. Anebo - uvedla je?
Také můžete požádat firmu, aby nastavila pravidla tak, že se žádnému zaměstnanci ani jednateli ani jiné osobě nebude z firemní pokladny ani z banky proplácet nic, co bude placeno soukromou platební kartou či hotově. Ale že se VŠE bude proplácet pouze na základě faktury převodním příkazem.
A co by asi tak dělala tato poradkyně v tomto případě - majitel firmy objednal materiál na dobírku, přepravní služba dorazila když jsem byla v kanceláři jen já a řidič odmítl platbu hotově (ani se nedivím). Tak jsem zaplatila svojí kartou a peníze jsem dostala z pokladny. Přece nenechám objednané zboží odvézt zase zpět. K firemnímu účtu platební kartu nemáme, zatím jsme to ani nepotřebovali.
Pokud to jsou výdaje do 10.tis.Kč, kde není zapotřebí pro odpočet (řádný) daňový doklad, tak bych odpočet DPH uplatnila.
Problém by mohl nastat v případě, kdy by se jednalo odpočet DPH u daňových dokladů NAD 10.tis.Kč a na daňovém dokladu by byl uveden jako příjemce plnění zaměstnanec a ne firma.
PS. podívejte se do své peněženky, můžete HOTOVĚ zaplatit tiskárnu pro firmu za 9.999 Kč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 4. 2020 10:27
Zaměstnanec platí soukromou kartou firemní náklady , na dokladech je evidentní , že je to pro ekonom. účely.. je možno vyplácet z pokladny v hotovosti a uplatním i DPH? Názory se různí na tuto problematiku a i naše daňová poradkyně tvrdí, že se DPH v tomto případě nemůže uplatnit. Můžete mi prosím poradit, kde to najdu v jakém zákoně a dokázat, že se to může uplatnit a vůbec v dnešní době. Děkuji.