Re: Dodatečné přiznání
Tak to tedy nechápu.
Na jedné straně říkáte, že úpravy dle § 23 nepatří do vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP a na druhé straně zase, že by jste jej dala do roku 2005.
Prosím vysvětlete to, děkuji.
PS: a bude se na tu dodatečně vypočtenou daň vztahovat i penále?
Děkuji, taky jsem si myslela, že nebudu dávat opravná přiznání na OSSZ a VZP, protože je to vlasně jen úprava a skutečný příjem bude až v roce 2005.
Tam ho dám jen do přehledů, ale danit ho nebudu. Nevíte, kde by to mohlo být napsáno, že je to opravdu správný postup?
pro Lenku 2 - penále určitě vyměřeno bude, ale jen tou nejnižší sazbou 0,05.
V r. 2004 úprava dle § 23 sice ovlivní základ daně z příjmů, ale nejedná se o příjem z podnikání. Peníze ve skutečnosti nebyly přijaty.
V r. 2005 sice již příjem za pohledávku z r. 2004 nebude ovlivňovat základ daně, ale jde o příjem z podnikání. Vyměřovací základ pro OSSZ a ZP tvoří příjmy po odpočtu výdajů.
Z dodatečně přiznané daně z příjmů bude vyměřeno penále.
>>>>Dobrý den, vedu daňovou evidenci a
>>>>za rok 2005 bych chtěla uplatnit výdaje
>>>>paušálem.Zákon
>>>>o dani z příjmu říká, že musím v předcházejícím
>>>>období
>>>>upravit základ daně (§ 23) o výši pohledávek,
>>>>závazků....To jsem bohužel neudělala a jednu
>>>>pohledávku jsem
>>>>měla. Takže teď chci podat dodatečné daňové přiznání
>>>>za
>>>>rok 2004 a tam uvést úpravu základu daně o § 23 -
>>>>pohledávku. Daň doplatím. Ale ještě pro mě zůstává
>>>>otázkou, jestli musím za tuto pohledávku (ve
>>>>skutečnosti mi
>>>>byla proplacena v březnu 2005) i podat opravné
>>>>přehledy
>>>>OSSZ a VZP za rok 2004. Já si myslím, že asi ano,
>>>>protože až budu dělat daně, tak tuto pohledávku už
>>>>nebudu
>>>>uvádět do příjmů, protože zdaněna už bude a tudíš
>>>>nebude ani v přehledech na OSSZ a VZP.
>>>>Děkuji za reakce.
>>
>>Tak to tedy nechápu.
>>Na jedné straně říkáte, že úpravy dle § 23 nepatří
>>do
>>vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP a na druhé straně
>>zase, že by jste jej dala do roku 2005.
>>Prosím vysvětlete to, děkuji.
>>
>>PS: a bude se na tu dodatečně vypočtenou daň
>>vztahovat
>>i penále?
>V r. 2004 úprava dle § 23 sice ovlivní základ daně z
>příjmů, ale nejedná se o příjem z podnikání. Peníze ve
>skutečnosti nebyly přijaty.
>V r. 2005 sice již příjem za pohledávku z r. 2004
>nebude ovlivňovat základ daně, ale jde o příjem z
>podnikání. Vyměřovací základ pro OSSZ a ZP tvoří příjmy po
>odpočtu výdajů.
>Z dodatečně přiznané daně z příjmů bude vyměřeno
>penále.
VZP:
Pokud se dodatečně změní skutečnosti uvedené v tomto PŘEHLEDU, je OSVČ povinna do 8 dnů ode dne, kdy se o změně dozvěděla, podat opravný PŘEHLED a do 30 dnů doplatit dlužné pojistné. Nebyl-li PŘEHLED opraven na základě dodatečně zjištěných skutečností (např. opravné nebo dodatečné daňové přiznání, kontrola FÚ apod.), ale pouze opravuje nepřesně nebo chybně vyplněný PŘEHLED, nejedná se o opravný PŘEHLED, ale jen o opravu PŘEHLEDU.
Ale skutečnosti uvedené v přehledu za rok 2004 se nemění. Základ pro výpočet ZP a OSSZ je stanoven správně - rozdíl mezi příjmy a výdaji. Upravovat se dodat. DP bude základ daně z příjmů a to dle § 23. Nejde přece o žádný příjem, ale pouze povinnost zdanit pohledávky. Naopak v r. 2005 již půjde o příjem, který bude součástí vyměřovacího základu pro ZP a OSSZ. Nebude již podléhat dani z příjmů, jelikož již byl zdaněn (viz. dodat. DP za r. 2004).
V DE uvedete jako příjem nedaňový a proto v DP s tímto přijmem již nebudete vůbec počítet. O tento příjem pouze navýšíte v Přehledu na OSSZ a ZP "příjmy z podnikání" . Př.: v r. 2005 vám zaplatí pohledávku, kterou jste zdanila dle § 23 v DP za rok 2004 ve výši 5000,00 Kč. V DE za rok 2005 uvedete 5000,00 jako nedaňový příjem. V DP budete mít celkové zdanitelné příjmy 100000,00 Kč. Do přehledů uvedete ale příjem 105000,00 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 12. 2005 0:33
Dobrý den, vedu daňovou evidenci a
za rok 2005 bych chtěla uplatnit výdaje paušálem.Zákon o dani z příjmu říká, že musím v předcházejícím období upravit základ daně (§ 23) o výši pohledávek, závazků....To jsem bohužel neudělala a jednu pohledávku jsem měla. Takže teď chci podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 a tam uvést úpravu základu daně o § 23 - pohledávku. Daň doplatím. Ale ještě pro mě zůstává otázkou, jestli musím za tuto pohledávku (ve skutečnosti mi byla proplacena v březnu 2005) i podat opravné přehledy OSSZ a VZP za rok 2004. Já si myslím, že asi ano, protože až budu dělat daně, tak tuto pohledávku už nebudu uvádět do příjmů, protože zdaněna už bude a tudíš nebude ani v přehledech na OSSZ a VZP.
Děkuji za reakce.