Pokud Vám předá výpověď z důvodu organizační změny (nadbytečnost=zruší Vaše pracovní místo), tak běží výpovědní doba (ve Vašem případě to půjde určitě o 2 měsíce) a pak teprve skončí poměr. Výpovědní doba začne běžet od 1. dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém výpověď převezmete, takže když ji převezmete v dubnu, poměr by skončil 30.6. Když ji převezmete až kdykoli v květnu, poměr by končil až 31.7. (Pokud byste nemarodila, což by mohlo způsobit, že by se prodlužovalo). A náleželo by Vám 3 měsíční odstupné (nejméně).
Nebo se můžete dohodnout, také z důvodu nadbytečnosti, a poměr skončí dohodnutým dnem (a bude náležet totéž odstupné). Z odstupného se neodvádí pojištění,jen se daní. Výplata podpory z úp by byla odsunuta o ty 3 měsíce. A nebyla by krácená.
On Vám navrhuje obyčejnou dohodu o skončení a to navrhované v"odstupné" není odstupným, ze kterého se pojištění neodvádí, ale šlo by o odměnu, ze které se pojištění odvádí. Poměr by skončil dohodnutým dnem, a pokud by k té dohodě o skončení nebyl nějaký vážný důvod z Vaší strany , který byste do dohody uvedli (např. péče o dítě do 4 let, zdravotní důvod, péče o nemocného rodiče apod.), tak by podpora, kterou by úp vyplácel hned, byla krácená. V případě vážného důvodu by krácená nebyla. Tak s ohledem na stávající situaci a s ohledem na možné důsledky zvažte, zda mu vyjdete či nevyjdete vstříc, nebo si nasmlouváte něco jiného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 4. 2020 8:55
Dobrý den, pracuju jako prodavačka a zaměstnavatel za mnou přišel s tím,že nás dvě prodavačky "neuživí",tak se chtějí se mnou rozloučit.Předložili mi Dohodu o ukončení pracovního poměru s tím,že je tam poznámka,že mi bude vyplaceno 1 měsíční odstupné.
Pracuju tam 5 let,tak si myslím,že odstupné by mělo být min. 3 měsíční.Ale, když je tam přímo napsané odstupné,tak by to měla být asi výpověď od zaměstnavatele (i když dohodou), ale určitě z nějakého důvodu.Navíc jsem se dočetla,že pokud půjdu na úřad práce,tak na ukončení klasickou dohodou by mi vypočítali nižší procento podpory.,
Poradíte prosím někdo,co nejdřív?
Děkuji Ljuba