Nákup zboží v Madarsku

• (neregistrovaný)

30. 4. 2020 15:58

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně nákupu zboží českou firmou v Maďarsku pro další prodej odběratelům v Maďarsku a dvou možných variant - pokud by česká firma, plátce DPH, měla nebo neměla v HU registraci k DPH.
    Zboží by neopustilo Maďarsko, bylo by maďarským dodavatelem odesláno přímo maďarskému odběrateli (plátcům i neplátcům DPH).
    Jak by to bylo s DPH ?

Děkuji předem za odpověď !!
    JP.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 5. 2020 7:28

Jana N. (neregistrovaný)

Pokud je v HU registrace-což doporučuji, pak dostáváte a faktury s daní a děláte odpočty. stejně tak fakturujete s daní a děláte odvody v HU na tamním FÚ - jak pro plátce,tak i
      neplátce

• 4. 5. 2020 8:04

JanaKa (neregistrovaný)

Velice děkuji za odpověď, ano, registrace by byla určitě nejlepší řešení.

Ale co období, kdy firma ještě nebude mít maďarské DIČ ? První 2 měsíce pravděpodobně nepřekročí zákonný limit a vedení po tu dobu bude obchod "testovat" bez registrace.

Zboží nakoupí v Maďarsku jako český plátce od maďarského plátce, ale zboží neopustí Maďarsko, prodá se na tamním trhu.
      Nákupní fakturu dostane s maďarskou sazbou DPH 27% ? A bude si ji muset nárokovat zpětně přes FÚ ?

A faktury prodejní bude vystavovat pro maďarské plátce bez DPH jako reverse chrage a pro neplátce s českýn DPH 21% ?

• 4. 5. 2020 9:04

Jana N. (neregistrovaný)

pokud nebudou registraovaní, tak podle mě budou nakupovat s HU daní od plátců, ale odpočet bude možný zřejmě až zpětně po registraci - je třeba se řídit zákonem o DPH HU,
      prodejní faktury bude vystavovat jako neplátce, bez daně nikoliv s naší DPH

• 4. 5. 2020 11:23

JanaKa (neregistrovaný)

Děkuji moc.
      Čím více o tom přemýšlím, tím se mi to zdá komplikovanější.
      Bude třeba se řídit § 11, ale nedokážu si to převést do srozumitelé češtiny :-( a aplikovat na přijaté a vystavené doklady
      JP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).