Počáteční stav účtu 431 (výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení) v roce 2019 by se měl rovnat hospodářskému výsledku roku 2018. Tento účet se musí do konce roku 2019 na základě rozhodnutí FO převést jinam (vynulovat, nejspíše převodem na účet 491).
Výsledky předchozích let by měly být právě na účtu 491.
Program při zpracování účetní závěrky převede zase automaticky HV roku 2019 do počátečního stavu účtu 431 v r. 2020.
Pokud se liší koncové stavy r. 2018 a počáteční stavy r. 2019 jen v tom účtu 431 tak je to dobré, chybí jet právě to vynulování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2020 16:05
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví od roku 2019 PÚ pod FO a nyní pracuji na závěrce. Vyjela jsem si za rok 2019 rozvahu a bohužel mi nesedí aktiva ani pasiva na PS z roku 2018. Nyní pátrám, kde může být problém. Velmi mě zarazilo, že od minulé paní účetní mám PS na účtu 431 (všude jsem se dočetla, že by měl být účet 431 na konci roku nulový), co s tím mám tedy dělat, když tam mám zadaný zůstatek, což jsem vypátrala že je hospod. výsledek z minulých let (ztráta 2016 a 2017). Jak mám nyní postupovat ? pracuji v systému pohoda. Dále si nevím rady, jak do účetnictví dostat výsledek hospodaření z období roku 2018. Moc předem děkuji za rady, jsem začátečník v účtování, děkuji za pochopení...